Thuis uw eigen filmfestival in 10 tips

Met een hapje en een drankje film kijken.

Elk najaar prijkt het gouden kalf fier op de Neude in Utrecht, ook nu is het beestje weer gespot. Hét teken dat we 10 dagen weer mogen genieten van Neerlands’ filmtalent. Misschien reist u af naar het Nederlands Film Festival en pikt u een filmpje mee. Misschien vindt u de reis te ver of te vermoeiend. Misschien bent u zo’n filmfanaat dat het NFF voor u het hele jaar door mag duren. Dan hebben we 10 tips hoe u thuis uw eigen filmfestival organiseert.

Verander uw woonkamer in een bioscoopzaal

1 – Gastenlijst en genre

Een geslaagde filmavond begint met goed gezelschap. Gewoon samen, of met vrienden erbij, het is net wat u prettig vindt. In de traditie van het NFF kijkt u een Nederlandse film, voorafgegaan door een introductiepraatje. Meestal is dit een korte beschrijving waar de film over gaat. Wilt u meer de diepte in, dan kunt u uw praatje aanvullen met biografische details over de regisseur of bekende acteurs en actrices die meespelen.

2 – De ontvangst

Iedereen weet dat het NFF draait om de rode loper. Ook de entree van uw huis kunt u in de spotlights zetten. Buitenverlichting en routeverlichting op uw oprit loodsen uw gasten de juiste kant op. Wilt u het extra bijzonder maken, dan kunt u natuurlijk ook een hoek inrichten waar uw gasten kunnen poseren voor een glamoureuze foto.

3 – Een elektrische portier

Voordat u de knul van drie deuren verder inhuurt als portier, denkt u eens na over een deurbel met video en telefoon. Niet alleen handig als u nog even druk bezig bent met de hapjes, maar ook veilig doordat u kunt zien wie er voor de deur staat. Uw gasten stappen op hun gemak uw huis binnen, hangen hun jas op en u staat inmiddels klaar om ze te verwelkomen.

4 – In de foyer

Ontspannen binnenkomen, even gedag zeggen en uzelf voorzien van een hapje en een drankje. Net als in de bioscoop heeft u hier thuis alle gelegenheid toe. En het grootste voordeel: u bepaalt zelf wanneer de film start. Vergeet alleen niet uw telefoon uit te zetten.

5 – Het grote scherm

Bril of geen bril, een film wilt u goed kunnen zien. Een groot scherm of een beamer is ideaal als u die tot uw beschikking heeft. Anders kunt u erop letten dat de tv goed zichtbaar is vanaf alle zitplekken in de kamer.

6 – Verlichting en verduistering

De gordijnen sluiten en de verlichting dimmen, handig als dat met één druk op de knop kan. Slimme verlichting kunt u zelfs instellingen meegeven, waardoor u in een handomdraai van groot licht naar sfeerverlichting omschakelt.

7 – Goed geluid

Heeft u moeite met goed horen? Er zijn meer opties dan het volume omhoog zetten. Zo biedt een speakersysteem surround sound, zodat u u volledig in de bioscoopzaal waant. Of kunt u met een ringleiding het geluid in de kamer of bij uw stoel versterken.

8 – Comfortabele zit

Een film duurt doorgaans één tot twee uur. Dan wilt u er lekker bij zitten. Extra kussens en dekens, maar ook vloerverwarming bieden u hier het comfort dat u zoekt.

9 – Opstaan tijdens de film

Soms moet u toch even uw stoel uit tijdens de film. Met slimme verlichting heeft u in een knip de lichten aan om veilig en zonder ongelukken de kamer te verlaten. Wilt u de anderen niet storen? Met een LED lichtspoor langs de plinten ziet u goed waar u uw voeten neerzet.

10 – Na de film

Films kunnen veel losmaken. Ze confronteren ons immers met andere invalshoeken, emoties, gedachtepatronen en andere culturen. Door nog even na te praten kunt u de avond niet alleen leuk afsluiten, maar ook wat u net gezien heeft een plaats geven.

We wensen u veel kijkplezier.