Thuiswerkplek wordt thuiswerkwalhalla

Modern thuiswerkkantoor

Steeds meer mensen kiezen ervoor om gedeelten van hun werkweek thuis te werken. Met een ergonomisch verantwoorde tafel en stoel, en een internetverbinding is uw thuiswerkplek in principe ingericht. Maar er is zoveel méér mogelijk.

8 tips om uw thuiswerkplek optimaal in te richten

Of u een werkplek nu gebruikt om thuis te werken, uw administratie te doen of om privé te internetten, u wilt dit doen in een omgeving waarin het prettig toeven is. Waarin alles rust en inspiratie uitstraalt en prikkels van buitenaf zoveel mogelijk worden vermeden. En op een plek die ontworpen is om u in staat te stellen uw werkzaamheden langdurig uit te voeren. Ook als uw werktijden buiten de klassieke 9 tot 5 liggen en u bijvoorbeeld regelmatig ’s avonds of ’s nachts productief moet zijn.

1. Locatie, locatie, locatie

Veel thuiswerkers brengen wekelijks vele uren door in hun kantoor aan huis. Kies om die reden een kamer met ruimte en uitzicht voor uw werkplek, prop geen bureau in een raamloos stookhok op zolder.

Moet u vaak gebruikmaken van een thuiswerkplek, of hier zelfs bezoek ontvangen, situeer uw kantoor dan op de begane grond of bijvoorbeeld in een aanbouw of in een tuinhuis.

Denk ook aan voldoende zitplaatsen voor bezoekers en eventueel een aparte wachtruimte.

2. Houd rekening met beeldbellen

Nieuwe technieken vragen om nieuwe denkwijzen. Steeds vaker wordt er vergaderd via Skype. Denk vooraf na over wat uw collega’s en klanten dan te zien krijgen. Als de achtergrond van uw thuiswerkplek rustig en georganiseerd is, straalt dit voor uw gesprekspartners af op de manier waarop zij u zien. Andersom, een achtergrond waarin bijvoorbeeld een strijkplank staat met een mand was erop, of een spelend kind, leidt af en wekt de indruk dat u niet met uw volle gedachten bij het werk bent.

3. Kleur is het nieuwe wit

Uw thuiskantoor is geen filiaal van uw werk. Het moet úw smaak en favoriete kleuren weergeven. Als dat wit is, prima. Maar durf verder te gaan dan mensen op uw werk misschien van u verwachten of gewend zijn. Denk aan heldere, vrolijke kleuren als oranje of groen. Denk aan rustgevende kleuren – als uw werk zelf al hectisch genoeg is – zoals zeeblauw of beige. Of denk aan vrolijke kleuren, zoals geel of knalrood. Verf uw kantoor in de kleur die ú aanspreekt. Zo zorgt u ervoor dat u ’s ochtends neuriënd aan het werk gaat en dit ’s avonds nog steeds doet.

4. Staar uzelf niet blind op de muren

Als u achter het computerscherm zit, is het wel zo prettig om af en toe naar buiten te kunnen kijken. Om zo inspiratie op te doen en weer even binding te voelen met de wereld om u heen.

Bovendien zorgt een raampartij voor natuurlijke verlichting.

Beschikt uw thuiswerkplek niet over een raam? Plaats dan een foto of foto’s op of rond uw werkplek en plaats uw stoel gericht naar de deur.

5. Goede verlichting is een verplichting

Teveel licht zorgt dat ervoor dat uw computerscherm wellicht minder goed leesbaar is, zodat u met uw ogen moet gaan ‘knijpen’. Te weinig licht zorgt ervoor dat uw algehele welbevinden afneemt, een mens heeft immers behoefte aan daglicht!

Zorg voor een raam in uw werkkamer en werk verder met verlichting die de gehele ruimte op de juiste wijze verlicht, in combinatie met een bureaulamp.

6. Investeer in comfortabel meubilair

Een mooie, maar vooral comfortabele en ergonomische stoel en bureau zijn elke cent waard. Door uren achtereen op een wiebelstoel te zitten of aan een niet-ergonomisch bureau te werken, kunt u snel rugklachten krijgen en dat komt uw productiviteit allerminst ten goede.

7. Benut aanwezige ruimte optimaal

Veel kantoren aan huis beschikken niet over veel vierkante meters, dus het is zaak om de aanwezige ruimte efficiënt te gebruiken. Plaats planken tegen de muren, naast of boven aanwezige kastruimte. Gebruik dossierkasten die ruimte bieden aan hangmappen.

Durf ook zaken weg te gooien. In een modern, papierloos kantoor worden alle documenten digitaal opgeslagen voor later gebruik. Moderne laptops hebben zoveel schijfruimte dat het opslaan van papieren documenten niet meer nodig is.

Koppel voor de zekerheid wel een externe harde schijf aan uw computer. Mocht die ooit stuk gaan, zijn in elk geval alle belangrijke documenten bewaard.

8. Kies het juiste internetabonnement

Niets is vervelender dan thuis moeten wachten op een groot bestand dat naar u gemaild is. Wilt u regelmatig thuiswerken? Denk hieraan bij het afsluiten van uw privé-internetabonnement, beknibbel niet op de brandbreedte. Zakelijk zijn we gewend om moeiteloos grote hoeveelheden data te gebruiken. Maar als u privé het goedkoopste abonnement hebt afgesloten, kan dit wel eens problemen opleveren. 

Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen