Tiny Houses: piepklein, maar duurzaam wonen

Voorbeeld van een Tiny house: het wikkelhuis

In Almere wordt ermee geëxperimenteerd. Maar ook andere Nederlandse gemeenten hebben interesse in een nieuwe vorm van wonen, waarbij het aantal vierkante meters even laag is als de energierekening. 

Bouwbesluit houdt bouw Tiny Houses nog tegen

In het Bouwbesluit staat nu nog dat er per ruimte in huis een minimaal oppervlak gereserveerd dient te worden. Maar niet iedereen heeft behoefte aan veel spullen en een grote woonkamer. Sommigen zijn tevreden met een eenvoudig huisje waarvan de hypotheek- en energiekosten zeer goed op te brengen zijn. Omdat ze minder willen werken. Omdat ze hun geld liever uitgeven aan mooie reizen. Of omdat ze niet veel waarde hechten aan spullen of even krap bij kas zitten.

Ontwerpwedstrijd

In Almere is vandaag een ideeënprijsvraag afgesloten met als onderwerp Tiny Houses. In BouwEXPO Tiny Housing konden deelnemers kiezen uit drie locaties langs het Homeruspark met elk een eigen karakter: permanent, tijdelijk of pioniers. Een jury selecteert vervolgens 25 plannen die worden uitgewerkt tot een realiseerbaar ontwerp. Hoewel het Bouwbesluit Tiny Housing niet toestaat, zal de gemeente, in samenwerking met het Woningbouwatelier, ruimhartig zijn in het toekennen van bouwvergunningen, waardoor dit experiment doorgang kan vinden.

Tiny House Database

De Tiny House-trend is overgewaaid vanuit Amerika. Het komt voort uit de duurzaamheidsbeweging, want minder oppervlakte betekent automatisch minder stookkosten. Sommige Tiny Houses zijn geheel zelfvoorzienend!

In de Tiny Database van Tiny House Nederland vindt u meer voorbeelden van klein maar fijn wonen.

Solid Family, voorbeeld van een Tiny House

Foto's in het artikel: Tiny House Nederland

Anderen lazen ook: Mantelzorgwoning in de tuin

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt