Twee-onder-een-kap, bungalow of portiekflat? Zo woont u veilig en comfortabel.

Overzicht woningtypen: patiowoning / portiekflat / rijtjeswoning

Langer thuis wonen moeten we allemaal. Of dit nu in een flat, een rijtjeshuis of een bungalow is. Maar natuurlijk zijn er wel grote verschillen tussen de mogelijkheden die het ene woningtype biedt ten opzichte van het andere. Een nieuwe website zet alle aanpassingen overzichtelijk op een rij. 

Langerthuisineigenhuis.com toont praktische veranderingen voor 6 woningtypen

De projectgroep ‘Langer thuis in eigen huis’ vroeg acht teams van architecten, stedenbouwkundigen en zorgspecialisten om oplossingen te bedenken voor de zes meest voorkomende naoorlogse woningtypen in Nederland. De oudste woningen zijn de rijtjeshuizen en de portieketageflats uit de jaren vijftig. Daarna komen de rijtjeshuizen, de twee-onder-één-kapwoningen, de hoogbouwflats en de patiobungalows uit de jaren zeventig. Er werd de onderzoekers nadrukkelijk gevraagd een ‘zorgelijke blik’ te vermijden. Een huis moet niet veranderd worden in een verzorgingshuis, maar in een comfortabele, veilige en gemakkelijke woning die voor alle leeftijden aantrekkelijk is. Woonplezier staat hierin voorop. 

Twee-onder-één-kapwoning

twee-onder-een-kap-woning

Woonhuislift

Laat bij dit woningtype een woonhuislift bouwen als alternatief voor een traplift. Hiermee blijven alle ruimtes bereikbaar voor een rolstoel. Daarnaast blijven de badkamer en slaapkamer boven ook bereikbaar en hoeft er geen aanbouw aan de achterzijde van het huis te worden gemaakt.

Tussentreden trap

Wanneer een lift (nog niet) nodig is, kan de trap ook aangepast worden door tussentreden te plaatsen. Hierdoor komen de treden dichter bij elkaar en is de opstap minder hoog. Bijkomend voordeel is dat u in beweging blijft en de spieren in armen en benen getraind blijven. Door extra grepen te plaatsen, wordt aan beide zijden van de trap steun geboden. Ook is het mogelijk om verlichting onder de treden of langs de muur aan te brengen. Dit verkleint de kans op misstappen aanzienlijk. 

Portiekflat jaren ‘50

portiekflat-jaren-50

Tweede leuning trap

In de jaren ’50 portiekflat zijn de vele trappen de grootste fysieke belemmering om binnen of buiten te komen. Maar er zijn veel oplossingen die het trappenhuis verbeteren. Een tweede leuning in het trappenhuis geeft al meer stabiliteit bij het traplopen.

Automatische deur

Met een rollator of rolstoel is een deur die via een knop automatische opent ideaal. Dit geldt niet alleen voor de hoofdentree, maar kan ook bij de eigen voordeur.

Videofoon

Met een videofoon is vanuit de eigen woning gelijk zichtbaar wie er beneden bij de entree aanbelt. Dit zorgt voor een veiliger gevoel.

Traplift of lift

Via een traplift komen mensen die slecht ter been zijn, gemakkelijker boven. Ook een gewone lift biedt betere toegang tot alle woningen op de verdiepingen en ook tot het souterrain waar de bergingen zijn.

Creëer meer ruimte

De toegankelijkheid van kamers wordt verbeterd door de vaste kasten of smalle deuren met kozijnen weg te halen. Hierdoor komt er ruimte voor het plaatsen van schuifdeuren of bredere deuren. De dorpels worden verwijderd en de vloer wordt uitgevlakt onder het kozijn. 

Rijtjeswoning jaren ‘70

rijtjeswoning-jaren-70

Een volwaardige woning op de begane grond

In een jaren zeventig-woning is het mogelijk een zelfstandige woning te maken die volledig gelijkvloers is. Hiervoor wordt de achtergevel uitgebouwd. Aan de tuinzijde van de woning komt een aanbouw, waardoor de woonkamer ruimer wordt en een open keuken wordt gerealiseerd. Deze situatie biedt mogelijkheden voor de toekomst: de begane grond wordt een zelfstandige, volwaardige seniorenwoning door in de uitbouw een extra slaapkamer en badkamer te maken.

Grotere entree en badkamer

Een rijtjeshuis heeft vaak een krappe entree en toilet. Als mensen moeilijk ter been zijn, kan dit problemen opleveren bij het openen van de voordeur en het gebruik van het toilet. Door een uitbouw aan de voorzijde van de woning te plaatsen, wordt de entree vergroot en ontstaat er voldoende ruimte om met een rolstoel of rollator de deur te openen. Ook is er nu meer bergruimte in de entree die bijvoorbeeld kan dienen voor het stallen van een rollator. Deze uitbouw kan ook worden doorgetrokken naar de eerste verdieping waar zich meestal de badkamer bevindt. Zo is het mogelijk de badkamer te vergroten zodat er ruimte is voor een bad, inloopdouche, toilet en meerdere wastafels. 

Patiobungalow

patiobungalow

Grote wasruimte

Om het huishouden gemakkelijker te maken, is het mogelijk een (extra) slaapkamer te veranderen in een wasruimte. De wasmachine en droger worden op een verhoging geplaatst, zodat bukken niet nodig is. Ook is er plaats voor een gootsteen om een handwas te doen. Er is ruimte voor een opklapbaar droogrek en een strijkplank aan de muur. Doordat de strijkplank aan de muur is bevestigd, kan een rolstoelgebruiker er gemakkelijk onderdoor.

Door het raam te vervangen door dubbele openslaande deuren, is er visueel contact met de patio en kunt u gemakkelijk naar buiten gaan om de was in de buitenlucht op te hangen.

Toevoegen (mantelzorg)woning

Aan een patiobungalow kan een compleet nieuwe woning vast gebouwd worden met een eigen entree. Hier wonen bijvoorbeeld kinderen, kleinkinderen of mantelzorgers zelfstandig. Door deze nieuwe woning levensloopbestendig te maken, kan de oudere bewoner hier naartoe verhuizen wanneer nodig. Woningruil lost nu de huidige drempels in de patiowoning op. Er kan een deur die beide woningen verbindt worden gebouwd, zodat de woningen onderling toegankelijk zijn. Het zorgen voor elkaar wordt op deze manier gemakkelijker.

Meer info?

Wilt u nog meer voorbeelden van woningtypes en mogelijke aanpassingen bekijken? Kijk dan op www.langerthuisineigenhuis.com

Project Langer thuis in eigen huis is een initiatief van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureau (BNA) en de Architectenwinkel en is tot stand gekomen na een intensieve samenwerking met bewoners, architecten, stedenbouwkundigen en zorgspecialisten. De site is mogelijk gemaakt door Platform 31, de gemeente Breda, de provincie Noord-Brabant en Wonen met Gemak.

Zoek een specialist bij u in de buurt

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt