Verhuizen met dementie: alsof het nooit is gebeurd

Donny Zwennes van Zwennes Totaal Service

Wie te maken heeft met dementie, weet dat veranderingen bij patiënten voor verwarring kunnen zorgen. Hoe groter de verandering, des te meer verward en verontrust de persoon in kwestie raakt. Verhuizen is daarom moeilijk voor demente ouderen, maar met de veiligheid in het achterhoofd is thuiswonen ook geen optie meer. Daar heeft Zwennes Totaal Service uit Den Haag wat op bedacht.

Donny Zwennes: ‘Ruimtes dupliceren naar de oorspronkelijke staat’

Niet alleen verhuist Zwennes Totaal Service uit Pijnacker alle spullen, hele kamers worden ‘gedupliceerd’. Daarvoor gaat het bedrijf secuur te werk. Er worden foto’s gemaakt, overlegd aan welke spullen de meeste waarde wordt gehecht en vervolgens wordt alles op precies de oorspronkelijke plek teruggezet. Denk maar aan de boekenkast met de juiste indeling, of het schilderijtje boven de televisie.

Ingericht kastje in de oude woning

Ingericht kastje in de oude woning

Medewerkster van Zwennes Totaal Service dupliceert het kastje in de nieuwe woning

Medewerkster van Zwennes Totaal Service dupliceert het kastje in de nieuwe woning

Alzheimercafés als inspiratiebron

Donny Zwennes deed zijn inspiratie voor het dupliceren van woonruimtes op bij de Alzheimercafés die zijn vader mede organiseerde: "Al sinds het eerste begin verzorgt mijn vader het geluid van de Alzheimercafés. 18 jaar geleden begonnen de cafés in Den Haag, inmiddels is mijn vader aanwezig bij zo'n 7 bijeenkomsten per maand in onze regio. Landelijk gaat het om nog veel meer bijeenkomsten. Als kleine jongen ging ik mee, om mijn vader te helpen. Zo heb ik heel wat verhalen gehoord van mensen die van nabij dementie meemaken, vanuit hun werk of als mantelzorger. Daar wilde ik wat mee doen. Ik kom uit een ondernemersfamilie en heb op een gegeven moment mijn baan als voorlichter bij de Kamer van Koophandel opgezegd om dit te kunnen doen." 

De emotionele waarde van spullen bepalen

"Bij de verhuizing van een dementiepatiënt gaan wij zeer zorgvuldig te werk. Eerst maak ik een afspraak, waarbij ook de casemanager of mantelzorger aanwezig is. Want ik ben nogal groot en dat is handig voor een verhuizer, maar als je dan binnenkomt bij een dementerende, kan dat overweldigend overkomen. 

Als het ijs eenmaal gebroken is, lopen we een rondje door het huis. Ik vraag dan bijvoorbeeld wat over een schilderij en let goed op de reactie van de patiënt. Zo bepalen we welke spullen voor mensen de grootste waarde vertegenwoordigen. Niet in de zin van geld, maar in de zin van emotionele waarde. Ook de plek van een schilderij of meubelstuk is zeer belangrijk. We fotograferen alles, tot en met de inhoud van lades aan toe. Want iemand weet heus of een schilderij op de gang hing of in de woonkamer. Dat moet je niet omdraaien, dan ontstaan er onnodig problemen. 

In een enkel geval, als het mogelijk is, neem ik een meubelstoffeerder mee. Die zorgt dat de nieuwe vloerbedekking lijkt op de oude. Want meenemen van de oude tapijten is vaak geen succes, die zijn meestal helemaal verpulverd." 

Vrachtwagen van Zwennes Totaal Service

Sneller gewend aan de nieuwe woning

"Het gevolg? De oudere is minder verward en went sneller aan de nieuwe situatie. Met deze aanpak hebben demente ouderen nauwelijks door dat ze verhuisd zijn naar een zorgflat of verzorgingstehuis. Waar nodig helpen wij vanuit Zwennes Totaal Service ook met woningaanpassingen in de nieuwe woning, zodat de vertrouwde situatie intact blijft maar dan met alle gemakken van nu."

Na 6 jaar weer in bed slapen

"Laatst hebben we een mevrouw verhuisd die al zes jaar in haar stoel woonde. Ze zat er, sliep er, alles. Na de verhuizing kon ze eindelijk weer eens in een bed slapen. Dat zijn zaken waarvoor je het doet. Het mooiste compliment kreeg ik een tijd geleden van een meneer die na een verhuizing aangaf: 'Verhuisd? nee hoor, ik woon hier al 40 jaar!'. Dat zijn de momenten waarvoor we dit met veel plezier doen." 

Meer informatie over het dupliceren van woningen

Lees ook het interview met Donny Zwennes in het Algemeen Dagblad of bekijk de website van Zwennes Totaal Service.

Foto boven het artikel: Donny Zwennes