Waarom heeft mijn buurman een lagere WOZ-waarde?

Zonnepanelen dragen bij aan de WOZ-waarde van een woning

Eind februari ontvangen veel mensen weer hun aanslag gemeentelijke heffingen. Op dit formulier staat ook de nieuwe WOZ-waarde van uw woning vermeld. Deze waarde vormt de basis voor onder andere gemeentelijke heffingen. Vier vragen over de WOZ.

4 vragen over de WOZ van uw woning

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?

De gemeente bepaalt de marktwaarde van uw woning op basis van de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt. Bij het vaststellen van de prijs wordt ook rekening gehouden met oppervlakte, inhoud en bouwjaar van de woning.

Waarvoor wordt de WOZ-waarde gebruikt?

De WOZ-waarde wordt gebruikt voor het vaststellen van die onroerendezaakbelasting (OZB) die u jaarlijks moet betalen. De hoogte van de OZB verschilt per gemeente, maar is altijd afgeleid van de waarde van uw woning.

Daarnaast worden ook andere gemeentelijke belastingen en heffingen aan de hand van de WOZ-waarde vastgesteld zoals de afvalstoffenheffing en rioolheffing. Ook het water- of hoogheemraadschap gebruikt de WOZ voor het vaststellen van hun belasting.

Andere instanties die de waarde gebruiken, zijn de Belastingdienst en hypotheekverstrekkers.

Is mijn WOZ-waarde te hoog ingeschat?

Om dit te controleren kunt u het taxatierapport bij uw gemeente opvragen. Sommige gemeenten sturen dit zelfs mee met de beschikking.

Vervolgens kunt u kijken naar woningen in de buurt die rond de peildatum (1 januari) zijn verkocht. Bij het Kadaster kunt u tegen een kleine vergoeding opvragen voor een specifieke woning. Kijk ook naar unieke zaken die de waarde kunnen beïnvloeden.

Hoe maak ik bezwaar?

Vermoedt u dat de waarde te hoog is ingeschat? Dan kan het lonen om bezwaar te maken.

Bezwaar maken doet u uiterlijk 6 weken na ontvangst van uw beschikking. Maar er zijn ook gemeenten die een andere procedure hebben ingesteld. In gemeente Apeldoorn bijvoorbeeld, kunnen mensen bellen met een speciaal telefoonnummer als zij vermoeden dat de WOZ-waarde te hoog is ingeschat. Medewerkers zitten vanaf 2 maart 2 weken lang klaar om inwoners te woord te staan en de WOZ-waarde eventueel opnieuw te bekijken. 

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen