Wat gebeurt er met mijn slimme woning bij een stroomstoring?

Als de stroom uitvalt, heeft dit ook gevolgen voor huisautomatisering in een slimme woning

Steeds meer apparaten thuis zijn afhankelijk van stroom. Automatische gordijnen, slimme verwarming, slimme verlichting of elektrische deuren zijn prachtige innovaties in de Smart Home van nu. Maar wat als de stroom uitvalt? Dat u in het donker zit, is te verwachten en op te lossen met kaarsen. Maar wat als u voor een voordeur staat die niet opent? Als u geen gebruik kunt maken van uw douche-wc? Of als het dwaalalarm niet langer functioneert?

Verlies van comfort, bescherming van vitale delen

Richard Pasmans, Projectleider SmartHomes is specialist op het gebied van huisautomatisering: “Of je woning nu slim is of niet, een stroomstoring zorgt sowieso voor verlies van comfort. Want de verlichting gaat uit, elektrische boiler en pompen schakelen uit, de elektrisch verstelbare zonwering werkt niet meer, het koffiezetapparaat scheidt ermee uit en de televisie werkt het niet meer.

Zijn er bepaalde functies in huis die niet mógen uitvallen? Dan zijn daar maatregelen voor te treffen. In ziekenhuizen hebben ze voor dergelijke situaties een noodaggregaat klaarstaan waarop overgeschakeld wordt, voor veel woonhuizen is dat een te zware maatregel."

Uninterruptible power supply

"Wat wél kan is noodstroomvoeding. Zo’n uninterruptible power supply (UPS) wordt bijvoorbeeld gebruikt voor alarminstallaties. Want als inbrekers de stroom afsnijden en de internetkabel doorknippen, moet het systeem nog gewoon blijven functioneren. Een UPS voorziet de alarminstallatie van stroom. Tegelijkertijd wordt overgeschakeld op het GSM- of UMTS-netwerk voor het afgeven van noodsignalen.

Ook zorggerelateerde techniek, zoals een dwaalalarm, elektrische toegangsdeuren of de draadloze huistelefoon, die belangrijk zijn voor het welzijn van de bewoner, kunnen aangesloten worden op een UPS.

Voor iedereen die wil weten of je je slimme huis nog in kunt als de stroom is uitgevallen: het antwoord is volmondig ‘ja’! De elektrische voordeur kan altijd met een sleutel worden geopend. En van binnenuit kan de deur ook gewoon met de klink worden geopend. U hoeft dus nooit bang te zijn opgesloten te raken.

Met zonnepanelen op het dak is een stroomstoring overigens niet volledig op te vangen. Om alle functies in huis een woning volledig te laten functioneren, moet er altijd netstroom worden toegevoegd aan de zonne-energie. Je kunt je voorstellen dat de verlichting nog wel op halve kracht kan branden. Maar voor een computer geldt dat ‘ie of áán of uit staat. Die kan pas weer worden gebruikt als de stroomvoorziening terug is op het oude niveau.”

Zonnepanelen op het dak leveren een deel van de benodigde stroom bij een stroomuitval

Niet opnieuw programmeren na een stroomstoring

Frank van Boven van DomoticaXL vult aan: “Wat veel mensen zich afvragen, is wat er gebeurt ná de stroomstoring. Je wil niet dat het huisautomatiseringssysteem na een stroomstoring volledig opnieuw geprogrammeerd moet worden. Gelukkig is dat ook niet het geval.

Bij de installatie van het systeem door een monteur van ons kan worden aangegeven dat bepaalde functies in huis na een stroomstoring automatisch in de oude stand worden opgestart. Denk aan de verlichting of de koelkast. Het is prettig als die weer zo snel mogelijk aangaan in de oude stand.

Andere apparaten in huis kunnen zo worden ingesteld dat ze automatisch worden úitgeschakeld en pas weer aangaan als de bewoner dit aangeeft. Denk aan de elektrische kookplaat, de televisie of de hifiset. Als die laatste opeens gaan spelen is dat op de eerste plaats niet goed voor de apparaten zelf. Bovendien kan de bewoner schrikken als hij opeens iemand in de woonkamer hoort praten of zingen.”

Voorbeeld lichtscenes met domotica in een zwembad

Stappenplan stroomstoring in een slimme woning

  • Kijk of de buren stroom hebben
  • Kijk op de website van uw energiebedrijf naar storingsmeldingen en neem eventueel telefonisch contact met hen op
  • Zet verlichting en apparaten uit
  • Uw huisautomatiseringssysteem schakelt zichzelf in een veilige stand
  • Laat een lamp aan om te zien of de elektriciteit weer werkt

Als de storing wat langer duurt

  • Verpak de inhoud van uw koelkast in ijs
  • Zorg dat u warm blijft, neem eventueel plaats onder een dekbed

Na de stroomstoring

  • Kijk in de stoppenkast of alle zekeringen nog op goed staan
  • Start apparaten en systemen een voor een op
  • U hoeft uw huisautomatiseringssysteem niet opnieuw te programmeren!

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt

Vrijblijvend, deskundig advies