Jaarlijks ontvangt u een brief van de gemeente die de WOZ-waarde van uw woning vermeldt. Op basis hiervan wordt de hoogte van gemeentelijke belastingen bepaald. De WOZ-waarde speelt daarnaast een rol bij de aan- of verkoop van woningen.
Bepaling WOZ-waarde van uw woning
De hoogte van de WOZ-waarde wordt bepaald aan de hand van taxaties en inschattingen. Het is natuurlijk mogelijk dat uw woning in het verleden is getaxeerd – bijvoorbeeld omdat u de opgegeven WOZ-waarde van uw woning hebt aangevochten. Het kan ook zijn dat de waarde wordt vastgesteld aan de hand van vergelijkbare woningen bij u in de buurt. Natuurlijk wordt er gekeken naar aspecten zoals het bouwjaar, het woonoppervlak en de perceelsoppervlakte.
De vastgestelde WOZ-waarde wordt door de gemeente met u gedeeld. Maar brieven kunnen zoekraken. Of misschien hééft u helemaal geen WOZ-waarde ontvangen. Bijvoorbeeld omdat u niet de eigenaar bent van een woning, maar deze wilt aankopen en informatie hebt om uw bod op te baseren. In die gevallen biedt het WOZ waardeloket uitkomst.
WOZ waardeloket
Het WOZ waardeloket geeft inzage in de WOZ-waarde van woningen. Niet elke gemeente doet mee, alleen van gemeenten die zijn aangesloten bij de Loandelijke Voorziening WOZ wordt de informatie beschikbaar gesteld. Op de website van het WOZ waardeloket vindt u een overzicht van gemeenten die meedoen.
Het WOZ waardeloket biedt waardevolle informatie over woningen, maar is niet onbeperkt te raadplegen. Er is een maximum gesteld aan het aantal WOZ-waarden dat u binnen een periode mag opvragen.