Wat te doen als uw wasmachine digitaal gegijzeld wordt [infographic]

Wasmachine loopt over met schuim

Het internet der dingen blijkt een geliefd onderwerp, niet alleen bij consumenten maar ook bij hackers. Een digitaal gegijzelde wasmachine kunt u nog zien als een treiterij. Een hacker die meekijkt op uw babymonitor of de remmen van uw auto uitschakelt tot u betaalt, daar lopen de koude rillingen u van over de rug. Hoe pakt u de beveiliging van uw domotica dan aan?

In drie simpele stappen naar een veilig Smart Home

Nog afgezien van de gijzelvirussen waarover de media hebben bericht, krijgen ook inbrekers vrij spel als zij weten wanneer u thuis bent door uw verlichting en cv-thermostaat. Gelukkig zien de fabrikanten van domoticasystemen ook in dat beveiliging een steeds grotere rol gaat spelen. Zo heeft Nest een team dat zich in het bijzonder richt op beveiligingsproblemen. Met onderstaande drie stappen draagt u ook zelf bij aan een veilig huis.

Infographic met 3 stappen om de veiligheid van uw domotica te verbeteren

Beveilig uw WiFi

Uw huisautomatiseringssystemen zijn verbonden met uw draadloze thuisnetwerk. Uw smart home beveiligt u daarom ook door uw WiFi goed te beveiligen. Een uniek wachtwoord helpt daarbij, net als uw WiFi wachtwoord met enige regelmaat te veranderen.

Update regelmatig

Grote kans dat uw smart home eens in de zoveel tijd automatisch op zoek gaat naar updates. Die updates worden juist regelmatig vrijgegeven zodat u direct profiteert van alle verbeteringen. Niet alleen in gebruiksgemak, maar ook in beveiliging. Update daarom regelmatig uw domotica, ook als dat handmatig moet gebeuren.

Kies voor referenties en encryptie

Kijkt u nog rond voor domotica, kiest u dan een systeem dat elke gebruiker een eigen referentie toekent. Als u en uw medebewoners elk een eigen gebruikersnaam en wachtwoord gebruiken, verkleint u aanzienlijk de kans dat er onbekende apparaten connectie maken met uw systeem en uw netwerk. Kies daarnaast voor versleuteling via encryptie. Dan wordt uw data weergegeven in cijfers en zijn ze onleesbaar voor onbekende personen en apparaten.

Hulp nodig?

Komt u er niet helemaal uit hoe u uw digitale beveiliging regelt? Onze vakspecialisten staan u graag bij met vrijblijvend advies >.