Wie redt mijn rammelende wifi-verbinding? (5 tips)

Man met laptop over zijn hoofd

Glasvezel, de nieuwste router en een maximaal contract voor optimale MB’s. Op papier is het draadloos internet bij u thuis zo snel als het licht. Maar in de praktijk komt er van die beloofde up- en downloadsnelheden maar weinig terecht. Een dag thuiswerken of avondje bingewatchen op Netflix eindigt zo vaak in gemopper en gezucht.

Binnen een seconde een complete film downloaden? Het kan!

Draadloos internet dat nooit overbelast raakt en honderd keer sneller is dan de huidige wifi-verbindingen? Volgens onderzoekers van de TU Eindhoven is het binnen handbereik. Ze bedachten een wifi-netwerk dat via infraroodstralen het signaal doorgeeft. 

Internet via lichtbundels

Het infraroodsysteem stuurt lichtbundels de kamer in naar de verschillende apparaten. Elk apparaat krijgt een eigen lichtbundel waardoor de snelheid van het internet niet afneemt. Een andere wifi-technologie met licht is Li-Fi. Bij deze techniek gaan de datastromen via ledlicht

Nadeel nieuwe technologie

Een nadeel van beide technologieën is dat de apparaten elkaar moeten ‘zien’. Elke kamer moet zijn eigen lichtantenne krijgen. Daarnaast duurt het waarschijnlijk nog jaren voordat het systeem in de praktijk komt. Daar wil u natuurlijk niet op wachten. Gelukkig zijn er ook andere manieren om uw wifi-verbinding op te krikken. 

Tip 1: Zet uw modem/router op een strategische plek

Routers zijn meestal geplaatst in de meterkast. Maar is dit wel de juiste plek in huis? Een router moet juist een centrale plaats in huis krijgen, met zo min mogelijk objecten en muren om zich heen. Voorkom dus dat het modem achter of onder een kast of in een afgesloten tv-meubel staat. In het modem zit een interne antenne. 

Tip 2: Laat een extra access point installeren

In een netwerk hoeft slechts één router aanwezig te zijn. Wanneer u bereik tekort komt (bijvoorbeeld op zolder) kunt u een extra access point aanschaffen. Via een kabel wordt het access point op de bestaande router aangesloten. Zo ontvangt het apparaat het internetsignaal en geeft hij het signaal op zijn beurt door aan de draadloos aangesloten apparaten. Ook kunt u een acces point met een hoger zendvermogen op de draadloze router laten aansluiten.

Tip 3: Controleer frequenties van draadloze apparaten

Hebt u meerdere apparaten die gebruikmaken van een draadloos netwerk? Dan is het misschien raadzaam om te onderzoeken of de verbinding storing ondervindt van een ander draadloos apparaat. De frequentie van een draadloze router is 2,4 Ghz of 5 Ghz. Controleer de frequentie van andere draadloze apparaten en stel ze zo in dat ze niet dezelfde frequentie gebruiken. 

Tip 4: Laat uw router vervangen

Modems/routers functioneren steeds slechter naarmate ze ouder worden. De modems die u gratis bij een abonnement krijgt, zijn vaak niet heel goed. Een wat duurder modem kan vaak langer meegaan. Controleer eerst of een zelf aangeschafte router goed werkt op het netwerk van uw huidige internetprovider. 

Tip 5: Bedraad in plaats van wifi

Werkt u regelmatig thuis? Een bedrade verbinding is betrouwbaarder en in de meeste gevallen sneller dan een wifi-verbinding. U zorgt er meteen voor dat er minder storing is voor uw overige draadloze apparaten. 

Iedere maand een nieuwsbrief van Thuiscomfort?

man-gebruikt-tablet-in-huis

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief