Woning-APK komt steeds dichterbij

Schets van installaties in een woning

Regelmatig vinden er in woningen ongelukken plaats met haperende technische installaties. Vrijkomend koolmonixide, brand of elektrocutie waren met een periodieke woningkeuring (APK) mogelijk te voorkomen. 

Oproep vanuit de markt voor verplichte Woning-APK

Op dit moment vindt er standaard geen externe controle plaats op de uitvoering en het onderhoud van cv-installaties, waterleidingen of elektrische installaties. Met een oproep van NEN, Uneto-VNI en TVVL komt hier in de toekomst mogelijk verandering in. De organisaties pleiten voor een ‘woning-APK’ in de vorm van een NEN 8025-normering. Deze moet de huidige technische richtlijn voor de inspectie van woninginstallaties, NTA 8025, vervangen.

Inspectie technische voorzieningen

De technische voorzieningen die geïnspecteerd worden in zo’n Woning-APK zijn bijvoorbeeld domoticasystemen, consumentenelektronica, wasmachines, rookgaskleppen en gasapparatuur. Daarnaast worden ook alle aangesloten snoeren, leidingen en koppelingen meegenomen.
Het beoordelingsresultaat heeft drie verschillende uitkomsten: ‘geen bezwaar’, ‘enig bezwaar’ of ‘ernstig bezwaar’. In de laatste twee gevallen krijgt de bewoner van een geïnspecteerde woning advies over reparatie, vervanging of onmiddellijke buitengebruikstelling.

De overheid is nu aan zet

De NTA 8025 is in 2005 in het leven geroepen door Uneto-VNI, in samenwerking met andere partijen en grote installatiebedrijven. De organisaties hoopten dat de overheid de ‘woning-APK’ verplicht zou stellen voor woningeigenaren. Dit is echter nooit gebeurd. Het is afwachten of NEN 8025 wel wettelijk wordt verplicht in de toekomst. Volgens de initiatiefnemers heeft de NEN in ieder geval een hogere status en invloed dan de NTA. De kans op een wettelijke Woning-APK neemt hiermee toe.

Zoek een erkend vakman

Proef met Woning-APK

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt