ZEN wonen hoeft niet zweverig te zijn

Zwevende man in de woonkamer is zen

Woont u al ZEN? Nu denkt u vast aan geurkaarsen, een yogamat op de grond en ontspannende deuntjes op de achtergrond. Maar deze manier van zen bedoelen we dus niet. ZEN staat namelijk ook voor ‘Zeer Energiezuinige Nieuwbouw’. Deze nieuwbouwwoningen zijn (bijna) energieneutrale of zelfs energieleverende woningen. Dit betekent dat de woning bijna geen CO2 uitstoot en de woning wekt zelf duurzame energie op. Er is daarom weinig aardgas of elektriciteit van het net nodig. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor het wooncomfort én de portemonnee!   

Wat is een ZEN-woning?

Een ZEN-woning is een ultiem energiezuinige woning. Dit komt door de goede isolatie en technieken die worden gebruikt om het huis van warmte en stroom te voorzien. Ook de materialen die gebruikt zijn voor de bouw van de woning zijn verantwoord en duurzaam. De woningen voldoen ook aan de nieuwste wettelijke eisen. Dit betekent bijvoorbeeld: hogere plafonds, grotere toiletruimten en minder steile trappen. Daarnaast is er maximale geluidsisolatie, een optimale luchtkwaliteit en een comfortabel binnenklimaat. Voor de energierekening hoeft u dan in ieder geval niet meer bang te zijn. 

ZEN en het Lenteakkoord

Zeer Energiezuinige Nieuwbouw (ZEN) is een programma van van de partijen in het Lente-akkoord (Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM, NVB en de minister van BZK). Met ZEN wordt een positieve kanteling in de woningmarkt gestimuleerd zodat energie niet langer een kostenpost is, maar een waardevermeerdering. Over vijf jaar is alle nieuwbouw (bijna) energieneutraal of zelfs energieleverend.

Hoe werkt dit dan? Een paar voorbeelden:

Zonnepanelen

Ongeveer de helft van de benodigde energie in een ZEN-woning wordt duurzaam opgewekt door bijvoorbeeld zonnecellen- en panelen. Hierdoor is er veel minder gas of stroom nodig. Als er meer energie wordt geleverd door de panelen dan er wordt gebruikt, gaat de rest van de energie naar het net en draait de meter terug. 

Goede isolatie

Het huis wordt zeer goed geïsoleerd. Dit gaat bijvoorbeeld om het dak, de gevel, isolatieglas en kozijnen. Ook wordt er tijdens de bouw rekening gehouden dat er geen kieren meer zijn. Zo wordt het helemaal lucht- en tochtdicht gemaakt. 

Passieve zonne-energie

Glas op het zuiden maakt het huis aangenaam en licht. Hierdoor ontvangt het huis veel gratis warmte door de zon. Dit heet passieve zonne-energie omdat er geen installaties aan te pas komen. 

Zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een voorraadvat dat (meestal) op zolder staat. Met deze boiler wordt tapwater door de zon verwarmd. 

Warmte-koudeopslag en bodemenergie

Bodemenergie zorgt voor energiezuinige verwarming in de winter en voor verkoeling tijdens de zomermaanden. Een warmtepomp haalt ’s winters de warmte uit de bodem omhoog en zorgt 's zomers juist voor verkoeling.

Een slimme energiemeter

Een slimme meter is een digitale meter die het verbruik van elektriciteit en gas registreert. De meter geeft inzicht in het energieverbruik en dit helpt bij het besparen. 

Warmte uit douchewater

Met een douche-warmteterugwin (wtw) installatie wordt warmte is wegstromend douchewater weer nuttig. Een warmtewisselaar zorgt voor warmteterugwinning voor hergebruik van de warmte.

Vloerverwarming en wandverwarming

Vloer- en wandverwarming heet ook wel lagetemperatuurverwarming (LTV). Dit verwarmingssysteem zorgt voor gelijkmatige warmte in huis. Dit kost veel minder energie.  

Vraaggestuurde ventilatie

Bij vraaggestuurde ventilatie wordt de ventilatie van het huis automatisch afgestemd op de behoefte. Het systeem maakt gebruikt van sensoren voor CO2 en luchtvochtigheid.    

Ook energie besparen met ZEN wonen?

Bezoek de website Ik woon ZEN. Of neem contact op met een vakspecialist bij u in de buurt.

Ook ZEN wonen? Zoek een vakspecialist

Thema's

Anderen lazen ook: Wat kost een smart home?

iStock_80064659_MEDIUM.jpg

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt