Wat is domotica?

Controlepaneel domoticasysteem

De vraag wat domotica is, klinkt steeds luider nu de mogelijkheden toenemen. Met domotica – of huisautomatisering – worden toepassingen bedoeld in woonhuizen waarbij technologie zorgt voor extra woongemak en woonveiligheid.

Wat is domotica en wat kun je ermee

Definitie: dat is domotica!

Domotica is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en tica (informatica, telematica en robotica).

Huisautomatisering, de meer gebruikelijke term, is oorspronkelijk afkomstig uit industriële omgevingen, waar het loont om grote hoeveelheden handelingen te automatiseren.

Inmiddels heeft domotica ook in de woonomgeving een vaste plaats verworven. Mensen kiezen ervoor omdat het comfort biedt, maar ook omdat hun veiligheid ermee kan toenemen.

Wat is domotica is één, maar wat wordt eronder verstaan?

  • Het automatisch bedienen van de gordijnen
  • Een bad dat na een druk op een smartphone volloopt
  • Toegangscontrole waarbij een mantelzorger op afstand kan meekijken wie er voro de deur staat
  • Automatische verlichting, gekoppeld aan voorgeprogrammeerde scenes
  • Alles wat als ‘slim’ wordt aangemerkt in huis: slimme verlichting, slimme verwarming, slimme huishoudelijke apparaten

Domotica: bedraad of via wifi

Als vervolgvraag op Wat is domotica? Kun je je afvragen wat huisautomatisering of een slimme woning kost. Ruwweg zijn er twee systemen op de markt:

Bedrade domotica: dergelijke systemen zijn robuust, flexibel maar ook vaak wat duurder. Huiseigenaren die hoge eisen stellen aan een huisautomatiseringsysteem of die zoeken naar luxere oplossingen kiezen hier vaak voor.

Domotica via wifi: als alternatief op bedrade domotica zijn er steeds meer systemen op de markt waarbij de applicaties zijn aangesloten via wifi. Domotica via wifi is kostenefficiënter. Uiteraard zijn de mogelijkheden niet meer helemaal onbeperkt, zoals bij bedrade domotica.

 

We hopen dat de vraag ‘wat is domotica’ hiermee beantwoord is. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met een Thuiscomfort-specialist bij u in de regio

Busch Free@Home controlepaneel