De cv-ketel heeft zijn langste tijd gehad. In 2021 mogen er zelfs helemaal geen nieuwe gasketels meer geïnstalleerd worden. De warmtepomp lijkt een geschikte plaatsvervanger voor de huidige ketel. Toch kleven er wat voor- en nadelen aan. Wat te doen: warmtepomp installeren of toch maar niet?
Warmtepomp zorgt voor constante, comfortabele temperatuur
De warmtepomp is niet alleen een duurzame vervanging voor een cv-ketel. Verwarming met een warmtepomp wordt ook als comfortabeler ervaren. De warmtepomp verwarmt in tegenstelling tot een cv-ketel heel constant. In een woning met een cv-ketel en gewone radiatoren zet je 's nachts de thermostaat omlaag. Bij een warmtepomp blijft de temperatuur vrijwel constant. Een warmtepomp werkt daarom optimaal in een goed geïsoleerde woning met zogenaamde lagetemperatuursverwarming. Deze speciale radiatoren of vloerverwarming verwarmen al voldoende met een lage temperatuur. Doordat de verwarming vrijwel nooit omhoog of omlaag gezet hoeft te worden, krijgt de woning een comfortabele gelijkmatige temperatuur.
Een warmtepomp haalt soms 500 procent aan rendement
Een groot voordeel van een warmtepomp is het hoge rendement van het systeem. De totale hoeveelheid aan energie dat de warmtepomp opwekt is veel hoger dan de energie die de pomp verbruikt. Wanneer een warmtepomp goed geïnstalleerd is kan hij een rendement van zo'n 500 procent (per jaar) halen. Dit rendement van een warmtepomp heet Coëfficiënt of Performance (COP) en ligt flink hoger dan die van de moderne hr-ketel die zo'n 95 procent aan stookrendement kan halen.
Warmtepomp: wanneer goede oplossing?
Wanneer is een warmtepomp een goede oplossing? Een woning moet vooral in de koudere maanden goed verwarmd worden. Omdat een warmtepomp op een lagere temperatuur werkt dan een cv-ketel, is hij alleen functioneel wanneer uw woning voldoende geïsoleerd is. Dat betekent dat een warmtepomp onvoldoende verwarmt wanneer de woning teveel warmte verliest door bijvoorbeeld de vloer, de ramen of het dak. Bekijk dan ook altijd eerst de isolatie van uw woning.
Heeft u nu nog traditionele radiatoren? Dan is een warmtepomp wel mogelijk, maar waarschijnlijk daalt het rendement zoveel, dat het niet de juiste oplossing is voor uw woning. U kunt dan beter eerst overstappen op andere radiatoren of vloerverwarming.
Warmtepomp aanschaffen: waar let u op?
Een warmtepomp installeren: doen of niet? Bekijkt u eerst eens de volgende stappen. Kunt u overal 'ja' op antwoorden? Dan is het aanschaffen van een warmtepomp zeker de moeite waard.
- Uw woning is voldoende geïsoleerd
- U hebt of wilt vloerverwarming of een andere lagetemperatuursverwarming
- Er is ruimte in uw woning voor een boilervat en plek op uw dak of in uw tuin voor een buitenunit.
- U wilt op termijn een gasloze of misschien wel volledig energie neutrale woningJe wil graag een flinke stap maken richting een duurzame woning (misschien wel energie neutraal)
- U heeft genoeg spaargeld (zo'n 8.000 tot 20.000 euro) om te investeren of kunt een gunstige energielening afsluiten
Voordelen van een warmtepomp

- Gasloos wonen. Met een warmtepomp kunt u (in bepaalde gevallen) aardgasvrij wonen. Met zonnepanelen op het dak kunt u misschien zelfs volldig zelfvoorzienend (en dus
energieneutraal) zijn.. Dit scheelt enorm veel geld.
- Comfortabel. Een warmtepomp zorgt voor een constante comfortabele temperatuur in de woning.
- Duurzaam. Door te verwarmen met een warmtepomp stoot u veel minder CO2 uit. En als u zelf de stroom opwekt, zelfs helemaal geen.
- Koelen. Een warmtepomp kan niet alleen verwarmen, maar in de zomer ook koelen!
- Veilig. Een warmtepomp is veiliger dan een cv-ketel doordat er geen gas aan te pas komt.
- Weinig onderhoud. Een warmtepomp heeft zeer weinig onderhoud nodig en gaat wel twintig jaar mee.
- Subsidie. Bij de aanschaf van een warmtepomp heeft u recht op subsidie van de overheid. Dit scheelt veel geld.
- Terugverdienen. Een warmtepomp kost geld, maar de kans dat hij zich op den duur terugverdient is groot. Hoe u het ook ziet: een warmtepomp is en blijft een duurzamere oplossing dan een nieuwe cv-ketel.
- Besparen. Met een warmtepomp bespaart u flink op energiekosten. Dit gaat u vrijwel direct merken aan uw maandelijkse lasten.
Nadelen van een warmtepomp
- Investering. Een warmtepomp is (eerlijk is eerlijk) niet goedkoop. Ondanks de subsidie van de overheid moet u wel bereid zijn flink te investeren.
- Niet altijd geschikt. Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een woning moet voldoende geïsoleerd zijn én er moet ruimte zijn voor een binnen- en buitenunit.
- Expert vereist. Niet elke willekeurige installateur kan een warmtepomp goed installeren en inregelen. Let daar dan ook op bij de aanschaf van een warmtepomp. Heeft de installateur al eerder zo'n warmtepomp geïnstalleerd en heeft hij voldoende kennis om ook andere bijzonderheden van uw woning op te merken?
- Geluid. De buitenunit van een lucht-warmtepomp maakt geluid. Hier moet rekening mee gehouden worden. Voor uzelf, maar ook voor omliggende woningen. Neem dit altijd mee in uw overweging.
Lees ook: Hoe werkt een warmtepomp? >>
Wilt u eens vrijblijvend sparren met een Thuiscomfort-partner over een warmtepomp? Dat kan altijd! Klik hier om al onze warmtepomp-specialisten in uw buurt te vinden.