'Zonder waterstof redden we het niet in de energietransitie'

Waterstofmolecuultje

Groene waterstof wordt hartstikke belangrijk in de energietransitie. Als de overheid zich alleen richt op warmtepompen en warmtenetten, worden onze energiekosten onnodig duur. Dit is een conclusie die werd getrokken tijdens het Smart Cities Event van TVVL in Woerden.

Waterstof nodig náást warmtepompen en warmtenetten

Om Nederland snel te verduurzamen hebben we alle duurzame energiedragers nodig, volgens Marco Bijkerk, manager innovatieve technieken bij Remeha. Dus ook waterstof. De luxe om bepaalde technieken uit te sluiten hebben we helaas niet. 

Waterstof vervoeren via aardgasnetwerk

Woningen kunnen op den duur verwarmd worden met waterstof. Waterstof kan zonder veel aanpassingen via het huidige aardgasnetwerk vervoerd worden. Aan die techniek wordt momenteel hard gewerkt. Daarnaast moet er zo snel mogelijk een keten worden gebouwd waar groene waterstof geproduceert kan worden. De eerste waterstofmolen gaat dit jaar al waterstof produceren voor het project Duwaal: het initiatief van een breed consortium in de regio Noord-Holland onder leiding van HYGRO.

Warmtepompen alleen belasten het elektriciteitsnetwerk

Wanneer we kiezen voor alleen warmtepompen, worden de elektriciteitsnetwerken te zwaar belast. Daarnaast is het opslaan van 'groene' stroom op grote schaal nog lastig. Duurzaam opgewekte waterstof kan daarentegen wél zonder veel problemen op grote schaal worden opgeslagen. 

Slimme combinatie van warmtepomp én waterstof-cv-ketel

Als we dus in Nederland uitsluitend kiezen voor all-electric warmtepompen en warmtenetten, wordt het voor de burger ook nog eens erg duur. Dit ondermijnt de bereidheid om de woning vrijwillig te verduurzamen. Professor Ad van Wijk van de TU Delft denkt dat het goedkoper is om slimme combinaties te maken van warmtepompen waarbij waterstof-cv-ketels worden ingezet tijdens de piekbelasting. 

Prijs groene waterstof daalt als groene stroomprijs daalt

Groene stroom wordt volgens professor Van Wijk snel goedkoper. Daarna zal ook de prijs van groene waterstof dalen. Naar verwachting is de prijs van groene waterstof in 2030 al te vergelijken met waterstof gemaakt uit aardgas. Maar, we moeten dan wel fors investeren in grootschalige opwekking van waterstof op zee door middel van windenergie. Of in de woestijn door middel van zonne-energie. 

Waterstof in Japan op Olympische Spelen 2020

Groene waterstof (waterstof opgewekt met zonne- en windenergie of waterkracht) wordt al ingezet in andere landen. Zo voorziet Japan in 2020 de Olympische Spelen volledig van energie opgewekt uit waterstof. 

Praat mee over waterstof op Facebook

Thema's

Wat is waterstof en wat kunnen we ermee?