De warmtepomp neemt toe in populariteit, ook in de stad. Steeds meer huishoudens gebruiken deze duurzame verwarmingsmethode om hun woning of appartement te verwarmen. Woont u in een wijk met stadsverwarming? Dan vraagt u zich mogelijk af wat de mogelijkheden met een warmtepomp zijn.
Collectief verwarmd, toch een warmtepomp?
Bij stadsverwarming worden woningen collectief verwarmd. De warmte wordt centraal opgewekt, u hoeft dus geen eigen cv-ketel meer in huis te hebben. Ook warm water wordt centraal aangevoerd. Ongeveer een half miljoen Nederlandse huishoudens zijn aangesloten op stadsverwarming.
Stadsverwarming is in veel gevallen een duurzame manier van verwarming, zeker als er restwarmte van bijvoorbeeld industrie wordt gewerkt.
Voegt een warmtepomp iets toe aan stadsverwarming?
Mensen die hun woning duurzaam willen verwarmen, zijn met stadsverwarming niet flexibel in de keuze van een energieleverancier. Voor hen kan een warmtepomp, als aanvulling op stadsverwarming, uitkomst bieden.
De kosten van stadsverwarming zijn voor andere huishoudens weer een reden om een warmtepomp te willen, naast of als vervanging van, stadsverwarming. Met stadsverwarming zit u namelijk vast aan één energiebedrijf en is er geen sprake van concurrentie, waardoor de energietarieven kunnen oplopen volgens de maximale toegestane jaarlijkse verhogingen.
Warmtepomp in eigen bezit
In veel woningen die zijn aangesloten op stadsverwarming is een grondgebonden warmtepomp geen optie. Stadsverwarming is vaak aanwezig in flatgebouwen en stedelijke omgevingen. Daar ontbreekt de ruimte veelal om een grondgebonden warmtepomp te plaatsen, bijvoorbeeld in de tuin.
Een lucht-lucht warmtepomp of een lucht-water warmtepomp kan in dat geval een welkome aanvulling vormen op stadsverwarming.
Uw aardgasverbruik zal daarbij afnemen, maar niet helemaal tot nul dalen. Wel zal de elektriciteitsrekening stijgen, maar als u alles optelt zullen uw energiekosten waarschijnlijk dalen.
De gemiddelde kosten van uw energieverbruik kunnen zo met honderden euro’s per jaar afnemen. Wel dient u natuurlijk rekening te houden met de aanschaf- en onderhoudskosten van een warmtepomp.
Om het stroomverbruik van een lucht-lucht warmtepomp op te vangen, kunt u nog overwegen zonnepanelen op het dak te plaatsen.
Warmtepomp in huis? Zet de stadsverwarming uit!
De voordelen van een warmtepomp zijn bekend: een comfortabele woning tegen een gunstig energietarief, terwijl u ook duurzaam bezig bent. Maar als u een warmtepomp aanzet, moet u wel de stadverwarming uitzetten.
Stadsverwarming staat het hele jaar door ‘aan’. Volgens het druppelprincipe wordt er constant warm water door het systeem gespoeld. Door de blauwe en rode toevoerkraan in de meterkast te sluiten, voorkomt u dat u alsnog een hoge energierekening ontvangt, terwijl u geen of nauwelijks gebruikmaakt van stadsverwarming.