Hoewel er in de afgelopen jaren wat veranderingen zijn geweest in het beleid rondom hybride warmtepompen, blijft het een aantrekkelijke optie voor veel huishoudens. De prijzen van gas zijn de laatste jaren sterk gestegen en de toekomst is onzeker.
Door nu te investeren in een hybride warmtepomp, maak je jezelf minder kwetsbaar voor toekomstige prijsstijgingen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat subsidies voor duurzame energiemaatregelen niet altijd vanzelfsprekend zijn. Hoewel er dit jaar nog een subsidiepot beschikbaar is voor hybride warmtepompen, kan dit volgend jaar alweer anders zijn.
Hoe werkt een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is een combinatie van een traditionele cv-ketel en een warmtepomp. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, zelfs bij lage temperaturen en gebruikt deze om je huis te verwarmen.
Wanneer de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren, springt de cv-ketel bij. Het grootste deel van het jaar zal de hybride warmtepomp het werk dus doen en gebruik je geen gas om te verwarmen. Wel blijf je voor het gebruik van warm water de cv-ketel gebruiken. Een hybride warmtepomp werkt op stroom. Het is daarom wel het beste om de warmtepomp te combineren met zonnepanelen.
Waarom zou je kiezen voor een hybride warmtepomp?
Lagere energierekening:
Doordat een hybride warmtepomp zijn energie uit de warmte van de (gratis) buitenlucht haalt, ben je minder afhankelijk van gas, die de cv-ketel gebruikt om te verwarmen. Daardoor bespaar je flink op gas en dat merk je aan de energierekening.
Duurzaam:
Een hybride warmtepomp draagt bij aan een schoner milieu, omdat er minder fossiele brandstoffen verbrand worden. Wel is het advies om een warmtepomp te combineren met zonnepanelen.
Stabiele verwarming:
Zelfs bij lage buitentemperaturen zorgt een hybride warmtepomp voor een comfortabele temperatuur in huis.
Toekomstbestendig:
Het Nederlandse energiebeleid is gericht op verduurzaming. Door nu te investeren in een hybride warmtepomp, ben je voorbereid op toekomstige ontwikkelingen en regelgeving.
Subsidie:
Op dit moment is er nog subsidie beschikbaar voor de aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp. Door subsidie aan te vragen, hoef je niet het hele bedrag voor de installatie zelf te bekostigen. Wees er dan ook snel bij! Aanvragen kan hier.
Wat zijn de mogelijke onzekerheden?
- Subsidies:
Subsidieregelingen kunnen veranderen. Het is daarom verstandig om je goed te laten informeren over de actuele mogelijkheden. Het is zomaar mogelijk dat er volgend jaar helemaal geen subsidie beschikbaar komt voor warmtepompen. - Energieprijzen:
Hoewel de gasprijzen de laatste jaren sterk zijn gestegen, kunnen ze in de toekomst weer dalen. Dit kan de terugverdientijd van een investering beïnvloeden. De verwachting is overigens niet dat gasprijzen weer flink gaan dalen. Maar zeker weten doen we het natuurlijk nooit. - Technologische ontwikkelingen:
De technologie van warmtepompen ontwikkelt zich snel. Het kan zijn dat er in de toekomst nog efficiëntere en goedkopere oplossingen beschikbaar komen.
Wanneer is een hybride warmtepomp geen goede keuze?
Eerlijk is eerlijk, in bepaalde gevallen is een hybride warmtepomp nu nog geen goede optie. Bekijk daarom goed (het liefst met een erkende installateur) of een warmtepomp de juiste en meest geschikte oplossing is voor jouw woning.
- Slechte isolatie:
Als je woning slecht geïsoleerd is, gaat een groot deel van de opgewekte warmte verloren. In dat geval is het verstandig om eerst te investeren in goede isolatie. - Lage warmtevraag:
Voor woningen met een zeer lage warmtevraag, bijvoorbeeld kleine appartementen, kan een hybride warmtepomp overdimensioned zijn. Dan ben je alsnog goedkoper uit met gas, omdat de warmtepomp nooit goed kan werken in het appartement. - Geen zonnepanelen
We zetten hem erbij omdat het wel zo eerlijk is. Ja, een hybride warmtepomp kan ook zonder zonnepanelen, maar dan gaan de stroomkosten wel omhoog. Overleg daarom altijd met een installateur hoeveel stroom de warmtepomp gaat gebruiken. Trek dat af van de gaskosten die je bespaart. Dan kun je besluiten of het loont of niet. Maar in de meeste gevallen loont een hybride warmtepomp pas echt in combinatie met zonnepanelen op je dak.
Hybride warmtepomp is een goede optie, mits...
Kortom: ondanks de veranderende regelgeving blijft een hybride warmtepomp voor veel huiseigenaren een aantrekkelijke optie. Door de combinatie van energiebesparing, duurzaamheid en comfort is het een investering in de toekomst. Een toekomst waarin we minder fossiele brandstoffen gaan gebruiken.
Wel is het belangrijk om je goed te laten informeren over de specifieke mogelijkheden en kosten voor jouw situatie. Houd de websites van de Rijksoverheid en jouw gemeente in de gaten voor de meest recente informatie over subsidies en regelgeving. En erkende installatiebedrijven? Die vind je bijvoorbeeld bij ons via deze link.