Smaakt eten echt beter als je op een inductiekookplaat kookt?

Koken op inductie is beter. Waarom? Lees snel verder!

Help! Het gasfornuis gaat de deur uit, want Nederland trekt de stekker uit de gaswinning. We zullen daarom steeds vaker elektrisch koken. Op een inductiekookplaat. Maar wat kunnen we daarvan verwachten? Is dat wel gezond? En smaakt het eten dan nog wel hetzelfde?

Een inductiekookplaat werkt op elektriciteit. Een inductiekookplaat is overigens niet te vergelijken met een keramische kookplaat. Dat zijn twee totaal verschillende kookplaten. Een keramische kookplaat warmt erg langzaam op en de glasplaat wordt ook ontzettend heet. Dat is bij een inductiekookplaat niet het geval. Bij een inductiekookplaat wordt alleen de onderkant van de pan verhit. Zodra je de pan van de inductieplaat haalt, kun je als het ware je hand erop leggen zonder te verbranden.  

Inductie koken is een duurzaam alternatief voor koken op gas

De inductiekookplaat is een duurzamer alternatief voor het huidige gasfornuis. In 2050 hebben we sowieso geen gas meer. De transitie is nu al flink in gang gezet en dat zien we ook aan de snelle stijging van de verkoop van inductiekookplaten. Toch zijn er veel mensen huiverig voor de overstap. Inductie, dat is zonder vuur. Dat is toch niet echt koken? En hoe gezond is dat eigenlijk, koken op een elektrische plaat? En gaat dit ten koste van de smaak van ons eten?

De eerste pannenkoek mislukt niet op inductiekookplaat

Die eerste pannenkoek die je bakt op een gasfornuis mislukt altijd. Hij is te vettig, in stukken, zwart of juist niet goed doorbakken. Met een inductiekookplaat is dat verleden tijd. Op een inductiekookplaat heb je vaak de keuze uit talloze warmtestanden. De temperatuur is heel precies in te stellen. Of je nu gaat bakken, braden, sudderen, grillen of...gewoon de perfecte pannenkoek wilt bakken. De kans dat dit op een inductieplaat misgaat is best klein.

Mislukte pannenkoek. Bron: Instagram

Inductie koken? Dat is toch onnatuurlijk?

Inductie koken, is dat wel gezond? Inductiekookplaten werken op elektro magnetisme. Een magnetisch veld bestaat uit krachtlijnen die van noord naar zuid lopen bij een magneet. In een inductiekookplaat zit een spoel. Door deze spoel (dit is een magneet) gaat stroom en dit creëert een magnetisch veld. Hierdoor kunnen magneten aantrekken en afstoten. Bij een inductiekookplaat ontstaat dat magnetisch veld rondom de geleider (de spoel). Zo wordt alleen op de plek rondom de spoel wanneer je de metalen pan erop zet, warmte gecreëerd. En zodra je het magnetisch object (de pan) eraf haalt, verdwijnt de warmte. 

Maakt inductie koken mijn eten dood?

De pan wordt dus verwarmd door de inductiekookplaat en draagt die warmte vervolgens over aan het voedsel in de pan. Het eten zelf wordt niet verwarmd door een magnetisch veld of door 'straling', zoals je weleens hoort. Daarbij is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat inductie koken je eten dood maakt of verandert. Het wordt net als wanneer je kookt op gas alleen verwarmd. En van straling is sowieso geen sprake, alleen magnetisme. En magnetisme is niks onnatuurlijks. Om de aarde zit ook een enorm magnetisch veld. Zonder dat veld zouden we zelfs niet eens bestaan. Kortom: inductie koken is niet schadelijk of onnatuurlijk. Het is veilig, hygiënisch, efficiënt en het wordt steeds populairder. 

Met inductie koken 'lekt' er minder warmte

Bij koken op gas komt veel warmte vrij. Met een stuk of 3 pannen op het vuur kan de temperatuur in de keuken snel oplopen. Dat is niet altijd fijn. De inductiekookplaat verwarmt daarentegen alléén de pan. Verder lekt er vrijwel geen warmte, waardoor de temperatuur in de keuken aangenamer blijft.  

Inductie koken is veiliger

Daarnaast is een inductieplaat veiliger, omdat er geen open vuur meer in de keuken is. Vooral vergeetachtige mensen laten nog weleens het gas aanstaan met alle gevolgen van dien. Met een inductiekookplaat is dat risico geweken. Een andere veilige eigenschap van de inductieplaat is dat deze gelijk afkoelt, wanneer de pan van het vuur wordt gehaald. Dit in tegenstelling tot een keramische kookplaat die nog een tijdje gloeiend heet blijft.

Pan op een inductiekookplaat van ATAG

Inductiekookplaat minst belastend voor milieu

Milieu Centraal deed onderzoek naar het verschil tussen keramisch, op gas of inductie koken. De inductieplaat bleek het minst belastend voor het milieu. De inductiekookplaat maakt namelijk gebruik van inductieverhitting. Elektrische spoelen in de kookplaat creëren een magnetisch veld waardoor een pan vlamloos wordt verhit. De inductiekookplaat is zuiniger dan een keramische kookplaat. Inductie gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat gebruikt zo'n 30 procent meer elektriciteit, namelijk 225 kWh per jaar. De gewone elektrische kookplaat van gietijzer is helemaal niet zuinig qua stroomverbruik. Deze verbruikt wel 260 kWh per jaar!

Geen gas, maar wel een dikke energierekening met inductie?  

Met een inductiekookplaat bent u af van gas, maar u verbruikt dan wel meer energie. Toch? Maar in welk opzicht is inductie koken dan energiezuiniger dan gas? De Amerikaanse Paul Scheckel zocht het uit. Hij kookte op zowel een gasfornuis, als een inductieplaat één liter water. De begintemperatuur van het water was 16 graden celcius en werd in dezelfde pan verhit. Wat kwam er uit de test? Koken op het gasfornuis duurde 8 minuten en 30 seconden. Hierbij werd 0,288 kw aan verhittingsenergie verbruikt. Op de inductiekookplaat duurde het maar 5 minuten en 50 seconden totdat het water kookte. Dit kostte maar 0,125 kwh aan elektriciteit. Koken op inductie bleek 32 procent sneller én verbruikte bijna 60 procent minder energie dan gas. 

Pan met kokend water

Koken op een inductieplaat is zuiniger mits u kiest voor groene stroom 

Met een gasfornuis verbruik je gemiddeld 37 m3 gas per jaar. Qua uitstoot is er geen groot verschil nog tussen gas en elektriciteit. Dit komt omdat onze stroom nog vaak wordt opgewekt met fossiele brandstoffen (grijze stroom). Gelukkig gaan ook de energiecentrales in rap tempo steeds meer over naar groene(re) stroom. Koken op een inductiekookplaat is hoe dan ook een snelle manier van koken. En efficiënt en energiezuinig. Doordat alleen de bodem van de pan wordt verhit, gaat er maar zeer weinig energie verloren. En gelukkig is het mogelijk om voor een energieleverancier te kiezen die alleen maar groene stroom opwekt. Want dán is het (bijna) zeker dat je echt duurzaam kookt. En wie wil dat nou niet?

Speciale pannen voor koken op inductiekookplaat

Wanneer je overstapt op inductie is waarschijnlijk nodig om onderzoek te doen naar je huidige pannenset. Niet elke pan is geschikt voor een inductiekookplaat. Houd er dus rekening mee dat naast het oude fornuis, ook de pannen vervangen moeten worden. 

Logo pan geschikt voor inductie

Alle voordelen van inductie op een rij

  1. Aardgas is overbodig. Dus: minder CO2-uitstoot = beter voor het milieu
  2. Een pan water kookt bijna 2 x zo snel op een inductieplaat als op een gasfornuis
  3. Veilig. Geen verbrand keukenschort of gaslekken in de keuken
  4. Inductie is de zuinigste manier van elektrisch koken
  5. Aanpassen van de temperatuur gaat razendsnel en heel precies
  6. Zodra de pan van de inductieplaat wordt gehaald, koelt de plaat af
  7. Een inductiekookplaat is hartstikke makkelijk schoon te maken
  8. De touchscreenbediening van een inductieplaat heeft vaak heel veel mogelijkheden
  9. Een inductieplaat is vaak uitgerust met een overkookbeveiliging
  10. Inductie werkt aan de hand van een magnetisch veld. Hierdoor gaat er vrijwel geen warmte verloren. Het rendement van een inductiekookplaat is daarom ontzettend groot. Dat voel je op lange termijn ook in je portemonnee

...en de nadelen van inductie

  1. Voor een inductiekookplaat zijn speciale pannen nodig
  2. Een inductiekookplaat heeft een 3-fasen aansluiting nodig. Dat betekent dat er meer stroom voor vereist is. In de meterkast krijg je dan een aparte 'kookgroep'
  3. Een inductiekookplaat heeft een middellange levensduur van zo’n 10 tot 15 jaar. Dat is iets minder dan de levensduur van een gasfornuis

Eten smaakt inderdaad beter wanneer je het kookt op een inductiekookplaat

Om terug te komen op de hoofdvraag: smaakt eten beter als je op inductie kookt? Dat kan. De samenstelling van het voedsel verandert namelijk niet omdat het op een andere manier wordt opgewarmd. Of je nu op gas of inductie kookt. De pan wordt verwarmd en die warmt weer het eten op. Maar, omdat je de temperatuur van een inductiekookplaat vaak heel secuur kunt inregelen, kan het zo zijn dat je voedsel zelfs lekkerder en beter wordt. De kans dat het verbrandt, is namelijk kleiner wanneer je weet wat de juiste temperatuur is om een gerecht te bereiden. Kortom: dankzij de extra mogelijkheden van de inductiekookplaat is de kans groter dan het eten minder snel mislukt én dus beter smaakt. 

Lees meer over inductiekookplaten
Ook een inductiekookplaat laten installeren? Vind hier al onze vakspecialisten

Hoe lang mag ik nog koken op gas?

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.