Wie ouder wordt verliest spiermassa. Uw botten worden brozer. En er treden evenwichtsstoornissen op. Het hoort er allemaal bij. Gelukkig bestaan er oplossingen om uw oude dag door te komen zónder botbreuken.
Gefeliciteerd met uw 70e verjaardag. Vanaf nu is 40% van uw spiermassa verdwenen
Bij het ouder worden verliezen we zo’n 2 procent aan spiermassa per jaar. Op uw 70e verjaardag is maar liefst 40 procent van uw spiermassa verdwenen!* U merkt misschien al dat traplopen steeds zwaarder wordt. Of dat u meer moeite heeft met een lange avondwandeling. Toch is het belangrijk om zo lang mogelijk in beweging te blijven. Ja, uw spierweefsel breekt af. Maar u kunt het wel vertragen door voldoende te bewegen.
Broze botstructuur en evenwichtstoornissen
Naast het slinken van de spiermassa, worden ook uw botten brozer. De botdichtheid neemt af waardoor u meer kans heeft om iets te breken als u valt.
En om het nog vervelender te maken verandert uw neurale aansturing, waardoor u vaker evenwichtsstoornissen ervaart. Dit hoort bij het ouder worden en komt dus vaak voor. Maar deze ouderdomsgebreken bij elkaar kunnen er wel toe leiden dat áls u valt, u gelijk in het ziekenhuis belandt. Sterker nog: elke 5 minuten belandt een oudere op de spoedeisende hulp na een val.
Kunt u een valpartij voorkomen?
Ja, met een beetje discipline én slimme oplossingen in uw woning komt u een heel eind. Laten we beginnen met de slimme oplossingen voor uw huis voor extra comfort én veiligheid...
Wandbeugels zorgen voor gemak en veiligheid

Een wandbeugel kunt u overal laten plaatsen waar u wilt: in de douche, naast het toilet of waswafel of misschien zelfs naast uw bed. Vooral op plekken waar u kunt uitglijden of op plaatsen waar u vanuit een zittende positie komt, kunt u extra grip wel gebruiken. Comfortabel, omdat u gemakkelijker overeind komt, maar hoe geruststellend is de gedachte dat u hiermee een flinke valpartij voorkomt?
Een douchezitje voorkomt vallen tijdens het douchen én geeft comfort
Tijdens het douchen uzelf vast kunnen grijpen is een fijn idee. Maar mocht u merken dat u wat vaker uw evenwicht verliest, of moeite hebt om langer te staan, dan is een zitje in de douche geen overbodige luxe. De nieuwe Compact douchezitting van Handicare is speciaal ontworpen voor kleine badkamers. Het neemt weinig ruimte in omdat het zitje ingeklapt maar 4 cm van de muur af komt. Met dit compacte en mooi vormgegeven zitje kunt u comfortabel én veilig zittend douchen.
…en een beetje discipline
Om valpartijen te voorkomen, kunt u verschillende dingen doen. U hebt alleen wel wat discipline nodig. Omdat uw spierkracht afneemt, bent u sneller moe na beweging. U bent dan ook geneigd eerder te gaan zitten en minder te bewegen. Maar ook als die lange avondwandeling niet meer lukt, kunt u in uw huis nog genoeg aan uw spierkracht werken.
5 manieren om aan uw kracht en balans te werken:
1. Aankleedballet
Tijdens het aankleden gaat u vijf keer een paar tellen op uw tenen staan. Met tussenpozen van een minuut. Hiermee traint u niet alleen uw voeten, maar ook uw kuiten en bovenbenen.
2. Tv-gymnastiek
Zit u voor de tv? Strek dan uw benen om de beurt. Niet smokkelen, niet op de salontafel leggen, maar gewoon voor u uit. Doe dit bij allebei de benen 10 keer en zo’n 10 seconden lang.
3. Koorddanskok
Staat u te koken? Houd dan het aanrecht vast en loop als een koorddanser 3 keer heen en weer. Zo werkt u aan uw evenwicht én beweegt u net iets meer tijdens het koken.
4. Stoelendans
Zit u veel? Sta dan regelmatig even op om een wandelingetje te maken. Probeer dit zeker ieder uur, of zelfs ieder half uur te doen. U kunt bijvoorbeeld even drinken halen of probeer 3 keer per dag 5 keer achter elkaar uit uw stoel op te staan zonder uw handen te gebruiken. Een goede oefening voor uw evenwichtscontrole én voor uw been- en buikspieren. U zult merken dat uw theaterknieën of andere stijfheden een stuk minder worden.
Vraag Handicare om hulp
Handicare biedt talloze oplossingen die uw zelfredzaamheid en comfort vergroten.
Bekijk de mogelijkheden van Handicare >>
* Bron: VeiligheidNL