16 tips hoe je heerlijk koel kunt slapen

Tijdens de zomernachten kunt u vast wat verkoeling gebruiken.

Het mooie weer, zonder jas naar buiten, behaaglijk in het zonnetje zitten. Elk jaar kijken we uit naar zomers weer. En gepaard met die mooie, warme dagen komen ook de zwoele zomernachten. Slaap kunnen we dan nog maar slecht vatten, omdat de hitte ook onze slaapkamer heeft bereikt. Met een beetje geluk heb je genoeg aan een open raam, airco of ventilator. Of je kunt de volgende tips proberen...

Voor lichte verkoeling tijdens de nacht

  1. Laat de lucht stromen: Richt de ventilator op het open raam, zodat je van beide kanten een briesje voelt.
  2. Apart beddengoed voor de zomer: Lichtgewicht bedlinnen zorgt ervoor dat je bed goed ventileert.
  3. Houd je hoofd koel: Vervang je grote dikke kussen door een kleinere, maar stevige variant. Het hoofd is één van de meest warme lichaamsdelen en een dik kussen houdt die warmte alleen maar vast.
  4. Comfortabel nachtgoed: Je doet er goed aan om katoenen of zijden nachtkleding in bed te dragen. Dergelijke stoffen voeren de warmte goed af. Of nog beter; draag niets.
  5. Met nat haar naar bed: Als je geen bezwaar hebt tegen een beetje vocht, kun je met nat haar naar bed gaan om jezelf koeler te houden.
  6. Wissel van verdieping: Warme lucht stijgt op, daarom kun je ook tijdelijk een verdieping lager slapen. Of voor een extra vakantiegevoel: in de tuin!
  7. De koud-water-kruik: Een kruik kun je ook ter verkoeling gebruiken. Vul de kruik met koud water en vries het in, zo houd je je bed ’s nachts lekker koel.
  8. Koud washandje: Maak een washandje nat, vries het in en leg het voor het slapengaan op je voorhoofd. Dat houdt je koel terwijl je in slaap valt. 
Met het raam open en een ventilator geniet u van een koele nachtrust.

Nog niet afgekoeld? Tijd om iets nieuws te proberen

  1. Koude voeten: Als je het warm hebt, dompel dan je voeten onder in koud water. Voeten en enkels zijn gevoelig voor temperaturen, dus zo koel je sneller af.
  2. Een koel briesje: Maak een laken nat en hang dit voor het open raam. De tocht doet de rest.
  3. IJzig windje: Vul een schaal met ijsblokjes en zet deze voor de ventilator. De ijsblokjes zullen langzaamaan smelten en verkoelen de bries van de ventilator.
  4. Hangen: Slaap in een hangmat of zorg dat er ruimte is onder je matras en matrasbodem. De warmte die je ’s nachts afgeeft tijdens het slapen kan zo gemakkelijker ontsnappen.
  5. Tussen de lakens: Er bestaan speciale ‘bedventilatoren’. Deze verticale ventilator zet je pal naast het bed en bedek je met je dekbed of laken. Zo geniet je van een verkoelend briesje tussen de lakens.
  6. Nieuw matras: Probeer eens een gelmatras. Gel is thermoregulerend, heeft goede ventilatie en biedt comfort. Perfect voor de zomerslaap.
  7. Net een farao: Omwikkel jezelf met een nat laken in bed. Volgens de legenden werd deze techniek gebruikt in het oude Egypte om koel te blijven tijdens warme zomernachten. 
  8. Eetpatroon aanpassen: als je vaker kleinere maaltijden eet, zal je metabolisme minder warmte produceren. Zo blijf je koeler tijdens de nacht.
Een bedventilator zorgt voor verkoeling tussen de lakens.

Onze gouden tip

Wil je het echt goed regelen in huis, dan ben je met een goed ventilatiesysteem verzekerd van een goede nachtrust. Tegenwoordig kunnen ventilatiesystemen niet alleen de lucht verversen in uw huis, bepaalde systemen kunnen ook verkoelen in de zomer en verwarmen in de winter. Onze specialisten denken graag met u mee over het juiste ventilatiesysteem bij u thuis. En heb je een warmtepomp? Wist je dat je met veel warmtepompen de woning ook kunt koelen in de zomer?

Praat mee over lekker koel slapen op Facebook

Koelen met een warmtepomp uitkomst tijdens hittegolf

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.