16 tips hoe u heerlijk koel kunt slapen

Tijdens de zomernachten kunt u vast wat verkoeling gebruiken.

Het mooie weer, zonder jas naar buiten, behaaglijk in het zonnetje zitten. Elk jaar kijken we uit naar zomers weer. En gepaard met die mooie, warme dagen komen ook de zwoele zomernachten. Slaap kunnen we dan nog maar slecht vatten, omdat de hitte ook onze slaapkamer heeft bereikt. Met een beetje geluk heeft u genoeg aan een open raam, airco of ventilator. Of u kunt een van de volgende tips proberen. 

Voor lichte verkoeling tijdens de nacht

 1. Laat de lucht stromen: Richt de ventilator op het open raam, zodat u van beide kanten een briesje voelt.
 2. Apart beddengoed voor de zomer: Lichtgewicht bedlinnen zorgt ervoor dat uw bed goed ventileert.
 3. Houd uw hoofd koel: Vervang uw grote, dikke kussen door een kleinere, maar stevige variant. Het hoofd is een van de meest warme lichaamsdelen en een dik kussen houdt die warmte alleen maar vast.
 4. Comfortabel nachtgoed: U doet er goed aan om katoenen of zijden nachtkleding in bed te dragen. Dergelijke stoffen voeren de warmte goed af.
 5. Met nat haar naar bed: Als u geen bezwaar heeft tegen een beetje vocht, kunt u met nat haar naar bed gaan om uzelf koeler te houden.
 6. Wissel van verdieping: Warme lucht stijgt op, daarom kunt u ook tijdelijk een verdieping lager slapen.
 7. De koud-water-kruik: Uw kruik kunt u ook ter verkoeling gebruiken. Vul de kruik met koud water en vries het in, zo houdt u uw bed ’s nachts koel.
 8. Koud washandje: Maak een washandje nat, vries het in en leg het voor het slapengaan op uw voorhoofd. Dat houdt u koel terwijl u in slaap valt. 
Met het raam open en een ventilator geniet u van een koele nachtrust.

Nog niet afgekoeld? Tijd om iets nieuws te proberen

 1. Koude voeten: Als u het warm heeft, dompel dan uw voeten onder in koud water. Voeten en enkels zijn gevoelig aan temperaturen, dus zo koelt u snel af.
 2. Een koel briesje: Maak een laken nat en hang dit voor het open raam. De tocht doet de rest.
 3. IJzig windje: Vul een schaal met ijsblokjes en zet deze voor de ventilator. De ijsblokjes zullen langzaamaan smelten en verkoelen de bries van de ventilator.
 4. Hangen: Slaap in een hangmat of zorg dat er ruimte is onder uw matras en matrasbodem. De warmte die u ’s nachts afgeeft tijdens het slapen kan zo gemakkelijker ontsnappen.
 5. Tussen de lakens: Er bestaan speciale ‘bedventilatoren’. Deze verticale ventilator zet u pal naast het bed en bedekt u met uw dekbed of laken. Zo geniet u van een verkoelend briesje tussen de lakens.
 6. Nieuw matras: Probeer eens een gelmatras. Gel is thermoregulerend, heeft goede ventilatie en biedt comfort. Perfect voor de zomerslaap.
 7. Net een farao: Omwikkel uzelf met een nat laken in bed. Volgens de legenden werd deze techniek gebruikt in het oude Egypte om koel te blijven tijdens warme zomernachten. 
 8. Eetpatroon aanpassen: als u vaker kleinere maaltijden eet, zal uw metabolisme minder warmte produceren. Zo blijft u koeler tijdens de nacht.
Een bedventilator zorgt voor verkoeling tussen de lakens.

Onze gouden tip

Wilt u het echt goed regelen in huis, dan bent u met een goed ventilatiesysteem verzekerd van een goede nachtrust. Tegenwoordig kunnen ventilatiesystemen niet alleen de lucht verversen in uw huis, bepaalde systemen kunnen ook verkoelen in de zomer en verwarmen in de winter. Onze specialisten denken graag met u mee over het juiste ventilatiesysteem bij u thuis.

Heeft u nog tips voor een zwoele maar koele zomernacht? Laat het ons weten!

Update (Facebook)

Via Facebook laat Hanneke Kok-Wentink ons haar tip weten: “Een waterbed. Ideaal. Lekker koel in de zomer en lekker warm in de winter.”

Update (e-mail)

Per e-mail stuurt Eveline Pots haar tip: "Maak sokken nat, goed uitwringen en trek ze aan. Niet onder een laken of iets dergelijks steken, maar gewoon aan de buitenlucht laten drogen. Echt, het helpt zeer zeker."

Update 22 juni 2017 (Facebook)

Nog een tip ontvingen we via Facebook: "IJsblokjes smelten snel. Twee flessen water in de vriezer laten bevriezen. En die voor de ventilator zetten. Werkt wat langer. Ondertussen wel nieuwe flessen in de vriezer. Of plastic bakken met water."

Praat mee over lekker koel slapen op Facebook

Hoe blijf ik koel in de zinderende zomerhitte?