Een dak beschermt tegen regen en kou. Het is vaak het eerste waaraan bezoekers uit de verte uw huis herkennen. En het speelt een belangrijke rol in een comfortabel binnenklimaat. Tijd om onze hoogtevrees te overwinnen en het dak aan een nadere inspectie te onderwerpen.
Dakbedekking voor platte en licht hellende daken: Bitumen, EPDM en groendak

Verklaring cijfers: zie onder.
1. Bitumen
Bitumen is dakbedekking die veel op oude, voornamelijk platte daken voorkomt. In de volksmond wordt het ook wel ‘dakleer’ of ‘mastiek’ genoemd. Bitumen beschermt tegen ozon- en weersinvloeden en is zowel geschikt voor nieuwbouw als renovatie.
Voordelen bitumen
- Zeer duurzaam
- Plastisch materiaal dat bij verwarming op hoge temperatuur goed vervormbaar/kleefbaar is
- Goed hechtend vermogen

2. EPDM
EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Deze dakbedekking is gemaakt van synthetisch rubber dat, door het toevoegen van vulstoffen zoals roet en zwavel, geschikt wordt gemaakt voor toepassing als dakbedekking.
Voordelen EPDM
- Onderhoudsvrij en altijd beloopbaar
- 100% UV- en ozonbestendig
- Bestand tegen weersinvloeden
- Zeer lange levensduur
- Plaatsing zonder vlam (brandveilig)
- Milieuvriendelijk
- Wortelvast en rotbestendig
Firestone EPDM
De afgelopen decennia zijn wereldwijd duizenden daken voorzien van Firestone EPDM dakbedekkingmembranen (Amerikaans EPDM). Voor kleine daken vormt dit de ideale, duurzame oplossing, zoals:
- Aanbouw
- Balkon
- Carport
- Dakkapel
- Garage
- Portaal
- Tuinhuis
- Veranda

3. Groendak
Bij een groendak wordt er een laag planten aangebracht bovenop de bestaande dakbedekking. Deze daken, begroeid met vetplantjes, hebben ’s zomers een koelende werking, temperen geluid en absorberen fijnstof. Vanwege de duurzame aspecten worden ze in veel steden gesubsidieerd.
Een groendak is zowel te plaatsen op een plat dak als op een dak met een lichte helling (tot 15 graden). Het dak moet wel het gewicht van deze extra groenlaag kunnen ondersteunen en er moet een goed afvoersysteem aanwezig zijn. Groendaken vergen weinig onderhoud. Bij grote droogte in de zomer moet u de plantjes wat zo nu en dan water geven.
Voordelen groendak
- Verlenging levensduur dakbedekking
- Energiebesparing en verbetering wooncomfort. Beschermt uw woning tegen zon en zorgt voor natuurlijkere koeling. Let op: een groendak is geen vervanger van isolatieplaten. Het dak moet dus in combinatie met isolatie gemaakt worden.
- Geluidsisolatie: een groendak dempt geluid,zoals kletterende regen of hagel
- Weinig tot geen onderhoud. De traag groeiende planten vergen nauwelijks tot geen onderhoud, want hoeven niet gemaaid of gesnoeid te worden. Daarnaast kunnen ze goed tegen droogte.
- Buffering, verdamping en vertraagt afvoeren van regenwater al met 50%
- Esthetisch: Permanente vegetatie die per seizoen anders kleurt. Bloeitijd: mei-augustus. Compenseert de terugdringing van de natuur, brengt meer leven in de stad.
- Milieuvriendelijk: verbetert de luchtkwaliteit door het opvangen van fijnstof
4. Isolatie
Isolatie wordt steeds belangrijker. Per 1 januari 2015 is het bouwbesluit gewijzigd, waarbij de isolatiewaarden aangepast zijn.
De verwachting is dat door de nieuwe eisen PIR-isolatie een vlucht zal nemen ten koste van minerale wol. Minerale wol moet in een dermate dikke laag worden aangebracht om bepaalde isolatiewaarden te halen dat dit niet altijd past bij (renovatie)projecten. PIR-platen zijn dunner en bieden dezelfde waarden. Hierdoor is er minder materiaal nodig en dus minder grondstoffen.
5. Hemelwaterafvoer
Het assortiment zinken, koperen en kunststof hemelwaterafvoerproducten breidt voortdurend uit. Werd vroeger alles nog door de dakspecialist gemaakt, tegenwoordig zijn veel producten standaard verkrijgbaar. Uiteraard is dit gunstig voor de prijs die u als consument betaalt voor bijvoorbeeld:
- Dakgoten
- Vergaarbakken
- Buizen
- Beugels
- Schuifstukken
- Bladafscheiders
- Ondereinden
- Hemelwateropslagen

6. Lichtkoepel
Kies voor meer licht in huis voor een lichtkoepel. Maak de keuze voor een koepel op basis van de volgende kwaliteitseisen
- Maximale lichtopbrengst
- Inbraakwerend volgens het SKG Politiekeurmerk Veilig Wonen
- Geluidwerendheid
- Thermische isolatie
- Uitgevoerd in acrylaat / plexiglas (PMMA) of het slagvaste polycarbonaat (PC)
- Afwerking
Dakdoorvoer voor ventilatie of cv-ketel
Beschikt uw woning over een ventilatiesysteem, badafvoer met ontluchtingspijp of een cv-ketel? Dan bestaat de kans dat er een pijpje door het dak moet worden gemaakt, om gassen of lucht af te voeren of juist aan te zuigen. Het punt waar zo’n pijpje door het dak omhoog steekt, wordt de dakdoorvoer genoemd. Deze moet natuurlijk waterdicht zijn en het model en de kleur dienen aan te sluiten bij de rest van uw woning.

7. Zonnepanelen
Een zonnepaneel bestaat uit verschillende zonne- of fotovoltaïsche cellen. De meeste zonnecellen zijn gemaakt van silicium waaraan een laagje fosfor is toegevoegd.
Zodra er zonlicht op een zonnecel schijnt, ontstaat een spanningsverschil tussen de boven- en onderkant. Hierdoor gaat een stroom lopen. Om voldoende stroom op te wekken, worden meerdere zonnecellen aan elkaar gekoppeld in een zonnepaneel.
De Nederlandse overheid streeft ernaar om in 2020 twintig procent van de energie op te laten wekken uit duurzame bronnen. Zonne-energie is een belangrijke pijler in deze doelstelling.
Zonnepanelen werken ook als het bewolkt is. Voor de opbrengst van de panelen tellen onder andere mee:
- Het type paneel
- De locatie in Nederland
- Het weer
- Het onderhoud
- De hellingshoek en de richting waarin zonnepanelen geplaatst worden
En verder: loodvervangers
Op het dak werd in het verleden veel met bladlood gewerkt. Maar lood is kostbaar en ongezond, vandaar dat er steeds meer alternatieven op de markt komen; betrouwbare loodvervangers met een levensduur die gelijk is aan die van gebouwen. Ze zijn licht van gewicht en onschadelijk voor mens en milieu; u loopt dus geen gezondheidsrisico.
Bovendien geven loodvervangers geen strepen op de pannen of langs de gevel en zijn ze niet aantrekkelijk voor diefstal.