Wie denkt dat Chriet Titulaer een man is van het verleden, heeft het mis. Hoewel hij al jaren niet meer op televisie te zien is, zijn de voorspellingen van de sterrenkundige en voormalig Tros-presentator actueler dan ooit. Niet alleen was hij een van de eersten met een mobiele telefoon. Zijn ‘Huis van de Toekomst’ uit 1989 bevatte veel van wat wij nu heel normaal vinden. Zoals een breedbeeld tv, gescheiden afvalverzameling, een douchetoilet en beeldschermen waarmee alle apparatuur in huis kan worden bediend.
Televisiepersoonlijkheid
In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw was Chriet Titulaer regelmatig op televisie. Eerst als verslaggever van ruimtevaartprogramma’s, later als presentator van onder andere het programma TROS Wondere Wereld. Zijn Limburgse tongval en – voor die tijd – uitzonderlijke baarddracht, maakte hem tot een veel geïmiteerde televisiepersoonlijkheid. Door de vele imitaties wordt hij vaak vergeleken met televisiemannen van het lichtere genre zoals hondentrainer Martin Gaus of sensatiejournalist Paul Jambers. Dat is onterecht. Met zijn scherpe visie op de toekomst heeft Chriet Titulaer veel betekend voor de popularisering van slimme consumentenelektronica in Nederland. Hij voorzag in een vroeg stadium de komst van slimme alarmsystemen, themakanalen op televisie, interactieve encyclopedieën en de aansluiting van huizen op glasvezel.
Het huis van de toekomst
In 1989 was Chriet Titulaer initiatiefnemer van het ‘Huis van de Toekomst’ in Rosmalen. Dit hypermoderne huis diende zes jaar lang als toonzaal van allerlei technische innovaties van die tijd. Het huis, naar ontwerp van architect Cees Dam, werd door ruim 3,5 miljoen mensen bezocht. Met het project wilde Titulaer de gewone man laten zien hoe technologie in de dagelijkse woonomgeving kan worden toegepast.
250 technische innovaties
Het huis van de toekomst geeft een goed beeld van Chriet Titulaers toekomstvisie. Meer dan 250 nieuwe technologieën werden in het huis toegepast. Een groot deel daarvan vinden we nu heel normaal. Zo waren er veel oplossingen om het leven comfortabeler te maken, zoals een centraal stofzuigersysteem, sensors waarmee de lichten automatisch aan en uit gaan, breedbeeld TV, een computer gestuurd bad en een douchetoilet. Ook waren er in het huis veel interactieve oplossingen verwerkt, waaronder een beeldtelefoon, telewinkelen, telebankieren en een personal computer met ISDN-aansluiting.
Veel innovaties uit het huis van de toekomst van Chriet Titulaer vind je nu op Thuiscomfort.nl
In de keuken konden de apparaten centraal worden bediend via een beeldscherm. Met één druk op de knop verscheen er een kookboek en recepten werden via een ‘microchip’ voorgelezen. Het huis bevatte daarnaast duurzame oplossingen, zoals gescheiden afvalverwerking, zonnepanelen en opvang van regenwater voor het doorspoelen van het toilet. Stuk voor stuk oplossingen die je vandaag de dag in het demohuis van Thuiscomfort kunt vinden en bij een Thuiscomfort-partner kunt bestellen.
Zijn tijd ver vooruit
Met spraaktechnologie was Titulaer zijn tijd echt vooruit. In het huis van de toekomst kon je toen al met je stem het toilet, licht of het dak bedienen. Mogelijkheden die via Apple Siri of Amazon Dot nog maar net mogelijk zijn. Natuurlijk heeft Chriet Titulaer ook een aantal technologische trends gemist. Zo had hij de mogelijkheden van social media en de smartphone niet voorzien.
Lange adoptietijd
Begin jaren negentig waren veel van de hedendaagse technologische toepassingen al beschikbaar. Toch heeft het lang geduurd voordat veel mensen deze gingen gebruiken. Een belangrijke reden daarvoor is de prijs. Het huis van Titulaer kostte destijds 10 miljoen gulden. Een huis met dezelfde mogelijkheden zou nu een fractie van dat bedrag kosten. Daarnaast zijn de oplossingen slimmer, gebruiksvriendelijker en kleiner geworden. Volledig aangepast op het gedrag van de gebruiker en geïntegreerd in het interieur van het huis. De wondere wereld van Chriet Titulaer begint eigenlijk pas nu!
Update 26 april 2017
Deze week is Chriet Titulaer helaas overleden. We herinneren hem als de eerste technologie trendwatcher op de Nederlandse televisie. Een man waar we jarenlang met veel plezier naar hebben gekeken en die ons zeer geïnspireerd heeft.