Vergeet Duitse degelijkheid, voortaan is het Duitse duurzaamheid waar onze Oosterburen om bekend staan! Duitsland is wereldwijd één van de koplopers op duurzame energie. Groene energie is dan ook de standaard in het land. Daarnaast exporteren de Duitsers veel groene technologie.
In 2015 wekte Duitsland al 30 procent duurzame energie op
De belangrijkste bronnen van groene energie in Duitsland zijn windenergie, zonne-energie en biomassa. In 2015 werd al dertig procent van de energie opgewerkt uit duurzame bronnen. In 2025 moet dit 45 procent zijn en in 2050 maar liefst 80 procent. De uitstoot van broeikasgassen moet met 80 tot 95 procent zakken. Deze zogenaamde 'Energiewende' of totaal andere energie-koers legt de Duitsers geen windeieren. Zo zijn er de afgelopen jaren 380.000 banen gecreëerd in de groene sector.
Waarom loopt Duitsland zo voor met duurzame energie?
Duitsland kwam in 2000 al met de Stimuleringswet voor Duurzame Energie (EEG, Erneuerbare-Energien-Gesetz). Maar na de kernramp in het Japanse Fukushima, besloten de Duitsers helemaal te stoppen met kernenergie en stoften ze het plan uit 2000 opnieuw af. Genug ist genug, moeten ze hebben gedacht.
Stimuleringswet voor Duurzame Energie
De stimuleringswet maakt de Duitsers minder afhankelijk van energie-import uit andere landen, ontziet het milieu én zorgt ervoor dat Duitsland koploper wordt op het gebied van groene-energieproductie en groene technologie. Ook voor de export.
Duitse energiebedrijven zijn verplicht om groene stroom tegen een gegarandeerde prijs in te kopen van de producenten. Uitbaters van zonnepanelen, windmolens enz. krijgen op die manier voorrang op het stroomnet. Voor bedrijven en consumenten wordt het zo veel aantrekkelijker om in duurzame-energiebronnen te investeren. Ook wordt er subsidie op zonnepanelen gegeven. Door deze regelingen betalen de energiebedrijven wel een hogere prijs voor hun stroom. En die berekenen ze door aan de Duitse consument, waardoor de energieprijs stijgt.
Bijna kwart Europese windenergie komt uit Duitsland
De Duitse stimuleringswet laat het aandeel duurzame energie in het netto-stroomgebruik flink stijgen. Zonne-energie speelde vóór het aannemen van de wet eigenlijk nog geen rol. In 2015 is dit al opgelopen naar 7,5 procent. Ook windenergie krijgt zo een enorme impuls. Meer dan dertig procent van de Europese capaciteit aan windenergie is in 2014 afkomstig uit Duitsland!

Sinds Japanse kernramp is Duitsland in duurzame stroomversnelling
De kernramp in Fukushima zorgde voor de duurzame stroomversnelling in Duitsland. De Duitse regering besluit in die tijd direct een aantal van haar kerncentrales te sluiten. De rest volgt. In 2022 moeten ze allemaal dicht zijn. Dit energiegat wordt gevuld met duurzame energie: de Energiewende. Een grote meerderheid van de Duitse bevolking is het hiermee eens. Maar uiteraard wil niemand dat de energieprijzen stijgen.
Energiewende blijkt ingewikkelder en duurder dan gedacht
Inmiddels blijkt de Energiewende ingewikkelder en duurder dan men in eerste instantie dacht. Om deze ambitieuze doelstellingen te halen, plant Duitsland grote investeringen in duurzame energiecentrales en in het elektriciteitsnet. Zo wil Duitsland de gestopte kernenergie opvangen door meer in te zetten op het vervuilende bruinkool en steenkool. Hierdoor dreigt Duitsland zijn doelstelling om de CO2-uitstoot in 2020 met veertig procent te verminderen, niet te halen.
Sluiting kerncentrales kost veel geld
Ook protesteren de Duitsers tegen de bouw van de nieuwe hoogspanningsleidingen Südlink en Südost. En de grote Duitse energiemaatschappijen staan door de stillegging van de kerncentrales voor grote kosten. Zij verhalen deze kosten soms met succes op de overheid. De Duitse regering wil namelijk ook niet dat deze bedrijven failliet gaan en zelf voor de kosten van de ontmanteling van de kerncentrales opdraaien.
Duitsland is voortrekker van een duurzamer Europa
De Europese landen moeten in 2020 gemiddeld twintig procent duurzame energie opwekken. Dit volgens de klimaatafspraken van Parijs. De eisen verschillen per land, omdat niet elk land dezelfde financiële mogelijkheden heeft. Bijzonder is dat sommige landen nu al voldoen aan de afspraken voor 2020. Duitsland was altijd een voorloper, maar begint haar vooraanstaande positie langzaam wat te verliezen. Kroatië zit nu al op bijna 28 procent duurzame energie. Bijna alle opgewekte energie op IJsland is afkomstig van geothermische bronnen. Zweden heeft als doel 49 procent op te wekken, maar zat in 2014 al op 52 procent! En Zwitserland neemt na een bindend referendum in mei 2017 definitief afscheid van kernenergie en stimulieert duurzame energie-opwekking met een miljardeninvestering vanuit de overheid.
Nu is het onze beurt
Op dit moment behoort Nederland nog niet tot de Europese koplopers op het gebied van duurzaamheid. Maar het verleden leert dat als wij eenmaal de schouders ergens onder zetten, we razendsnel onze achterstand kunnen inlopen en deze omzetten in een voorsprong. De recente uitbreiding van de ISDE-regeling is in elk geval een flinke stap in de goede richting.