De vraag naar goede monitoring, ondersteuning vanuit onze omgeving en zorg groeit. Maar we willen ook dat de menselijke maat aanwezig blijft, ook al zijn naasten niet altijd in de positie om zorgverlening op zichzelf te nemen. Empathisch wonen probeert dit te combineren, door technologie en mensen op elkaar af te stemmen.
Techniek en mensen komen samen in slimme oplossingen voor seniorenhuishoudens
Wie de term empathisch wonen hoort, denkt niet direct aan technologie. Maar innovatie vormt juist de kern van empathisch wonen, als aanvulling op de menselijke zorg en niet als vervanging ervan. Dat betoogt prof.dr.ir. Masi Mohammadi van Stichting KIEN. Daarom vijf vragen over het begrip ‘empathisch wonen’.
Wat is empathisch wonen?
Met een of meerdere technologieën die onderling verbonden zijn, worden de personen in een huishouden gemonitord. Zo wordt vastgelegd of bewoners genoeg beweging krijgen, hoe hun eetpatroon in elkaar zit en wat het beste leefritme is. Het uiteindelijke doel is dat senioren langer gezond blijven en langer thuis kunnen blijven wonen.
Hoe werkt monitoring?
Lichaamsbeweging valt te meten door het aantal stappen op een dag. Dan kunt u denken aan een speciale wandelstok, die meet én meldt of er voldoende gewandeld is. Een ander voorbeeld is een speciale vork, waarmee vetten, suikers en zout geregistreerd worden. De apparaten melden niet alleen aan de bewoner wat de bevindingen zijn, ook familieleden en mantelzorgers blijven op de hoogte door meldingen. Zo weten zij hoe het ervoor staat met de bewoner, ook als zij niet ter plekke aanwezig zijn.
Helpt empathisch wonen?
Ja, het is bewezen dat technologieën zeker geschikt zijn om de zorg voor senioren te verbeteren. Is er iets mis, dan speelt dat immers sneller in de kijker. Een belangrijke voorwaarde blijft dat innovaties als aanvulling worden ingezet, maar nooit de menselijke zorg kunnen vervangen.
Waarom helpt het (niet)?
Een empathische woonomgeving werkt het beste als de bewoner volledig meewerkt en de instrumenten gebruikt zoals ze bedoeld zijn. Hoewel de technologie volledig afgestemd wordt op de situatie en specifieke wensen van de bewoner, kan het onwennig en onlogisch aanvoelen. Of zelfs frustratie oproepen, omdat de bewoner voortdurend wordt gewezen op wat goed voor hem is maar waar hij niet per se zin in heeft. Onderstaande video illustreert heel goed hoe eenvoudig de technologie nog te misleiden is.
Is dit het dan?
Nee, volgens Stichting KIEN hebben we nog een lange weg te gaan voordat we de juiste balans tussen technologische invloed en de menselijke maat te pakken hebben. Dat neemt niet weg dat er al veel mogelijk is en dat de reacties op de huidige innovaties juist aanmoedigen om te blijven verbeteren.
Wat is er nog meer mogelijk?
Wilt u weten hoe u uw huis veiliger en comfortabel kunt maken? Zodat u ook op latere leeftijd zelfstandig thuis kunt blijven wonen? Neem eens een kijkje in het demohuis voor meer inspiratie.