Gevaarlijk lood in de waterleiding? Zo test u het

Buitenkraan met waterdruppel en waterleiding

Kraanwater is niet altijd zo veilig als gedacht, bericht de Belgische krant Het Nieuwsblad. Boosdoener zijn oude loden leidingen, die het water uit de kraan vervuilen. "Lood is zeer toxisch, en vooral gevaarlijk voor zuigelingen en oudere mensen", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij hierop. Met een magneetje kunt u makkelijk nagaan of leidingen van lood gemaakt zijn.

Loden leidingen vooral gevaarlijk voor zuigelingen en ouderen

De Belgische overheid lanceert een nieuwe campagne die mensen ervoor moet waarschuwen dat kraanwater misschien niet zo onschuldig is als het lijkt. "Bij één op de vijftig Vlaamse gezinnen zit er te veel lood in het drinkwater", zegt Robrecht Bothuyne (CD&V) aan het Nieuwsblad, nadat hij cijfers opvroeg bij minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. "Gelet op de risico's is dit te veel."

Magneetje

Controleren of u nog loden leidingen hebt, kan zelf, zegt Smet. "Een loden waterleiding is een dikke, kronkelige buis, die grijs van kleur is. Sommige mensen hebben hun leidingen geverfd, laat u daar niet door misleiden.

Maar loden leidingen zijn niet magnetisch. Als je er een magneetje aan de leiding blijft ‘plakken’ is deze meestal veilig. Waterleidingen bevinden zich vaak onder de grond, maar meestal steekt er een klein deel uit, onder de watermeter. Hier kunt u het eens controleren.”

Volgens Smet kan iedereen die gebouwd heeft na 1970 bovendien rustig slapen. "Het gaat vooral om oudere woningen."

Hebt u loden leidingen in huis? Volg deze tips:

  • Laat 's morgens de kraan eerst even lopen, omdat het lood 's nachts oplost wanneer het water stilstaat
  • Gebruik geen warm kraanwater, ook niet om mee te koken of koffie te zetten
  • Maak geen voeding voor baby's met kraantjeswater, maar gebruik flessenwater
  • Investeer in een verbouwing om uw loden leidingen te laten vervangen
Aanmelden nieuwsbrief

Checklist comfortabel en veilig wonen

De Thuiscomfort Checklist stelt gerichte vragen over uw woning