Squirtle in mijn tuin

Pokémon GO is dé internetsensatie van zomer 2016. Jongeren struinen stad en land af, op zoek naar digitale wezentjes die alleen met de juiste app op een smartphone zichtbaar worden. Daarbij gaan zij geen obstakel uit de weg om hun doel te bereiken. Er zijn al Pokémon-spelers gespot op de snelweg en ook diverse openbare gebouwen en cafés hebben een Pokémon-stop afgekondigd.

Wat zijn die ‘Pokémon’ waar iedereen het over heeft?

Pokémon GO is een gaming-app, gebaseerd op de tekenfilmserie die rond de jaren ‘90 voor het eerst te zien was op de Nederlandse tv. In de serie trekt een jongen genaamd Ash samen met zijn pikachu het hele land door om Pokémon te vangen. Pokémon zijn fantasiebeesten die je assisteren en waarmee je tegen andere Pokémon kunt vechten.

De nieuwe app Pokémon GO laat gebruikers als Pokémon-trainer in de schoenen staan van Ash. Met een smartphone lopen zij rond in de omgeving om alle Pokémon te vangen die ze tegenkomen, om ze vervolgens te ‘trainen’. Zodra die sterk genoeg zijn, kan een gebruiker andere trainers uitdagen voor een battle. Om zo te bepalen wie de beste Pokémon-trainer is.

Groep pokémon trainers

Groep Pokémon-trainers op straat

Op zoek naar Pokéstops en gyms

Naast het vangen van Pokémon, kun je in het spel overal ter wereld zogenaamde Pokestops en gyms vinden. Deze bevinden zich meestal op of rond een monument of nabij andere bezienswaardigheden.

Bij een Pokestop kun je als deelnemer Pokeballs verzamelen, om zo nog meer Pokémon te vangen. Snapt u het nog? ;-)

Bij een gym krijgen de trainers de mogelijkheid om te battle’n (vechten) met andere Pokémon-trainers. Deze gyms zijn dun gezaaid, meestal bevinden zij zich in bijvoorbeeld een kerk of een oud gebouw. Omdat er wordt gewerkt met oudere Google Maps-kaarten voor het spel, kan het voorkomen dat een gym voorheen een openbaar gebouw was, maar nu gewoon wordt bewoond. Zo trof een Amerikaan talloze Pokémon-spelers aan in zijn tuin, wat vanzelfsprekend voor lastige situaties zorgde.

Terras vol met pokémon trainers

Terras vol Pokémon-trainers

Hoe herken ik een Pokémon-trainer?

Zodra u een jongere ziet lopen die uiterst gefocust op zijn telefoon kijkt, dan is de kans vrij groot dat hij op jacht is naar een Pokémon. Kijk niet raar op als zo’n trainer plotseling afslaat, oversteekt of gaat stilstaan. Dit is gelijk het grootste risico van het spelen van Pokémon GO: spelers zijn soms vreselijk verdiept in het spel om die ene, zeldzame Pokémon te vinden. Deze Pokémon-trainers hebben al voor heel wat opschudding gezorgd. Zo staken hordes jongeren een snelweg over om een Pokémon te vangen. Een sauna in Haarlem en diverse cafés en openbare gelegenheden weren om die reden al Pokémon-spelers van hun terrein.

Vaak lopen de Pokémon trainers in groepjes rond, om zo samen Pokémon tegen te komen en ze te vangen, en op te scheppen over hoe sterk ze zijn als ze getraind zijn.

Wat moet ik doen als ik een Pokémon-trainer tegenkom?

Pokémon is overal. De kans dat u een Pokémon trainer tegenkomt, is dus reëel. Wat u dan het beste kunt doen, wordt hieronder uitgelegd:

  • Komt u een Pokémon-trainer tegen op straat? Bedenk dan dat deze onvoorspelbare bewegingen kan maken. Houd hier rekening mee door preventief een stap opzij te zetten voor het geval deze trainer zo diep in zijn spel zit dat hij u niet ziet staan.
  • Richt iemand zijn telefoon aandachtig op u? Word dan niet boos. Dit is waarschijnlijk niet bedoeld om foto’s van u te maken, maar om een Pokémon te vangen die op uw jas of broek zit.
  • Belt er iemand aan met de vraag of hij even naar binnen mag of uw tuin mag betreden, omdat zich daar een Pokémon bevindt? Laat deze persoon dan niet naar binnen, maar bied aan met zijn smartphone zelf de Pokémon te vangen.
  • Bevindt de Pokémon zich uw tuin? Dan kunt u misschien entreegeld vragen. Want waarom niet gebruikmaken van dit bijzondere feit om een extra zakcentje te verdienen?
  • Is uw huis benoemd tot Pokéstop of gym en u wilt niet dat al die Pokémon-trainers in de buurt van uw huis rondhangen? Door het volgen van de stappen op deze pagina [link] kunt u aanvragen dit ongedaan te laten maken.
Zeldzame Pokémon: Mewtwo

Zeldzame Pokémon: Mewtwo

Nog beter: word zelf een Pokémon-trainer!

Het mooie van de nieuwe Pokémon GO-app, is dat jongeren worden uitgedaagd om vaker de straat op te gaan. Als zij alle risico’s in acht nemen, helpt deze app om de jeugd gezonder te maken, zodat ze wat vaker achter hun computerscherm vandaan komen.

Maar wat voor de jeugd geldt, geldt natuurlijk net zo goed voor de oudere generatie. Daarom dagen we u uit: download de Pokémon GO-app en ga op jacht! Zo maakt u heel wat kilometers en als u samen met bekenden afspreekt, hebt u een leuke reden om samen op pad te gaan.

Tekst: Tim Nijhuis