Ontzettend handig die slimme apparaten in huis. Groot comfort én hartstikke veilig. Toch? De Vlaamse consumentenbond vroeg ethische hackers om in te breken in een slimme woning. Het bleek verdomd simpel om binnen te komen en een hoop overlast te veroorzaken.
Hoe veilig zijn slimme apparaten in smart home?
Steeds meer apparaten in onze woning zijn verbonden met het internet. Deursloten, speakers, babyfoons, printers en soms zelfs de koelkast. Test-Aankoop, de Belgische consumentenbond, wilde weten hoe veilig deze slimme apparaten eigenlijk zijn. Ze gaf een groep professionele hackers de opdracht om in te breken in een smart home waarin negentien slimme apparaten stonden. Dit waren onder meer een alarmsysteem, thermostaat, printer, deurslot, speaker, robotstofzuiger en een kindertablet.
Helft slimme apparaten had veiligheidslek
De resultaten waren enigszins verontrustend. De veiligheid van de slimme apparaten liet nog te wensen over. Zo bleek dat bijna de helft van de apparaten veiligheidslekken vertoonde. De hackers ontregelden met gemak de thermostaat en jaagden de hele printervoorraad er doorheen. Maar dit was nog niet alles. Ook met het slimme deurslot en de beveiligheidscamera loopt een consument een reëel risico, volgens Test Aankoop. Via een gesimuleerde inbraak, slaagden de hackers erin om de deur op afstand te openen via de webaccountpagina van de apparaten.
Wettelijke cyberveiligheidsregels
Test-Aankoop dringt er na het onderzoek op aan om wettelijke cyberveiligheidsregels te scheppen voor slimme apparaten in woningen. Dit moet fabrikanten ertoe verplichten om meer rekening te houden met privacy en online veiligheid en het product te voorzien van veilige standaardconfiguratie.
Hoe voorkomt u een 'woninghack'
Gelukkig kunt u veel voorkomen als u op de hoogte bent van de risico's van slimme apparaten. Het eerste wat u te allen tijde moet doen is uw wifi-verbinding beveiligen. Het liefst met een zo ingewikkeld mogelijk wachtwoord. Veel slimme apparaten worden standaard geleverd met een wachtwoord zoals '12345'. Wijzig dit wachtwoord ALTIJD. U kunt in plaats van een wachtwoord ook een wachtzin kiezen. Een zin die voor u goed te onthouden is, maar nooit te raden voor een buitenstaander. Zorg er ook voor dat de software van het apparaat up-to-date is. Ook dit voorkomt gaten in de beveiliging. En last but not least: schakel het verzamelen en delen van data altijd uit wanneer dit niet noodzakelijk is voor de werking van het apparaat.
Tips om uw slimme apparaat te beveiligen

- Verzin een sterk wachtwoord
De standaardwachtwoorden van een slim apparaat zijn vaak direct op het internet te vinden. Wijzig daarom als eerste het wachtwoord voordat u het product gaat gebruiken. Wijzig het wachtwoord regelmatig. Een wachtwoord kan immers uitlekken. Verander ook altijd de standaard gebruikersnaam. - Update de software regelmatig
Update de software van het slimme apparaat regelmatig. Zorg ervoor dat het slimme apparaat altijd up-to-date is om eventuele gaten in de beveiliging te dichten. - Controleer de beveiligings- en privacyinstellingen
Een slim apparaat heeft vaak de mogelijkheid om de beveiligings- en privacyinstellingen aan te passen. Zorg ervoor dat niemand anders toegang krijgt tot het slimme apparaat. Schakel het verzamelen en delen van data altijd uit wanneer dit niet nodig is voor de werking van het apparaat.
Vergeet het privacybeleid van het slimme apparaat niet
Bekijk bij het in gebruik nemen van het slimme product ook altijd het privacybeleid. Welke data verzamelt het bedrijf van u? Dit beleid vindt u in de handleiding of op de website van de fabrikant. Vraag uzelf bijvoorbeeld af of het nodig is om locatiegegevens te delen met de fabrikant. En zijn de gegevens versleuteld? Wat doet de fabrikant met uw gegevens en wie kan er nog meer bij? Bekijk ook altijd hoe de fabrikant staat aangeschreven.
Plaats beveiligingscamera's niet op privacygevoelige plekken
Naast het beveiligen van het slimme apparaat is het ook belangrijk om kritisch te zijn op andere feiten. Wilt u beveiligingscamera's plaatsen in uw woning? Vraag uzelf dan af of het echt nodig is om camera's in de slaapkamer, badkamer of kinderkamer te installeren. Mocht er dan tóch een zwakke beveiliging op zitten, dan weet u in ieder geval dat uw slaapkameravonturen niet op YouTube staan.
Bronnen: Het Nieuwsblad, Smarthomemagazine