Vrouwen zetten verwarming eerder én hoger aan dan mannen

Vrouw drinkt hete thee onder dekentje

Het kwik daalt weer in Nederland. Is het al tijd om de verwarming aan te zetten? Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders bij een buitentemperatuur van 13,9 graden Celcius de verwarming open draaien. En vrouwen zetten de verwarming nog eerder én hoger aan dan mannen.

Vrouwen hebben het sneller koud dan mannen. Zo zetten zij de verwarming al aan wanneer het buiten 14,4 graden is, terwijl mannen pas bij 13,4 graden de thermostaat omhoog zetten. Gemiddeld start het stookseizoen dan ook bij een buitentemperatuur van 13,9 graden Celcius, blijkt uit onderzoek van Stichting HIER klimaatbureau. 

Gemiddelde binnentemperatuur in Nederland is 19,9 graden

19,9 graden is de temperatuur die gemiddeld op de thermostaat staat in Nederland. Vrouwen zetten deze iets hoger, op zo'n 20 graden. Mannen gemiddeld op 19,7. 's Nachts, als de verwarming uitstaat, wordt het gemiddeld 15,4 graden in de Nederlandse huizen. 

Zeeuwen zetten als laatste de verwarming aan

In de noordelijke provincies draaien Nederlanders als eerste de thermostaat omhoog (bij 15,5 graden). In Zeeland zitten de minste koukleumen. Daar zetten ze pas bij 11,6 graden de verwarming aan.

Radiatoren nog meest gangbare verwarming. Maar dit verandert snel

Het overgrote deel van de Nederlanders (88 procent) verwarmt zijn woning via radiatoren. Zo'n 19 procent heeft vloerverwarming. Houtkachels (5 procent), gaskachels (5 procent), pelletkachels (1 procent), convectoren (5 procent) en wandverwarming (1 procent) zijn in de minderheid. Toch zal dit snel gaan veranderen volgens het HIER klimaatbureau. Nederland stopt met het gebruik van aardgas. Cv-ketels zullen dan ook snel plaatsmaken voor vloer- en wandverwarming aangedreven door bijvoorbeeld een warmtepomp

Over het HIER klimaatbureau

Stichting HIER klimaatbureau is een maatschappelijke organisatie die zich volledig toespitst op het onderwerp klimaatverandering en het betrekken van burgers en bedrijven bij de aanpak van het klimaatprobleem. HIER ziet de oplossing van het klimaatprobleem overal; bij mensen thuis, in de wijk en bij bedrijven en is de drijvende kracht achter onder andere HIER verwarmt, HIER opgewekt en de CO₂-Prestatieladder en de organisator van de Climate Comedy Night. Kijk voor meer informatie op hier.nu

Wilt u een andere vorm van verwarmen in uw woning? Vind hier uw specialist!

7 tips om op uw verwarming te besparen zónder te bevrienzen

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.