Waterschade is een groter risico dan inbraak tijdens uw vakantie

Het is vast niet het eerste waar u aan denkt wanneer uw koffers gepakt zijn en u op het punt staat aan een welverdiende vakantie te beginnen. Lekkage in uw woning wanneer u op reis bent. Toch zult u niet de eerste zijn die dit overkomt. Waterschade komt namelijk vaker voor dan inbraak! 

Een kwart van de Nederlanders heeft waterschade gehad

Uw woning goed beveiligen tegen inbraak. Daar denkt u vast eerst aan wanneer u op vakantie gaat. Maar wist u dat waterschade veel vaker voorkomt en misschien nog veel meer schade veroorzaakt? Een kwart van de Nederlanders heeft wel eens waterschade in zijn woning gehad. Slechts 17 procent kan dat zeggen over diefstal en inbraak. Uw huis 'waterproof' maken, is daarom niet te onderschatten...

Draai uw hoofdkraan dicht tijdens uw vakantie

Gaat u voor een langere tijd op reis en is er niemand die op uw woning past? Dan is het belangrijk dat u de hoofdkraan afsluit. Dit lijkt wat overdreven, maar hiermee verkleint u wel de kans dat er een lekkage ontstaat. Zelfs wanneer de waterleiding kapot springt, beperkt u hiermee de ergste schade. 

Zorg dat uw dakgoten schoon zijn

In Nederland regent het vaak. Ook in de zomer kan het weken achter elkaar gieten van de regen. Zorg er dus voor dat u dakgoten schoon zijn voordat u vertrekt. Het laatste wat u wilt is een flinke lekkage aan uw dak. Ook niet onbelangrijk: sluit al uw ramen. 

Zorg dat een bekende uw woning in kan

Laat uw huissleutel achter bij uw buren, familielid of een andere bekende. Zij kunnen uw woning zo nu en dan controleren. Mocht er een lekkage ontstaan, dan bent u zo gebeld en is er iemand die een loodgieter voor u kan bellen. 

Controleer spanning verwarmingsketel

Controleer of er voldoende spanning op de verwarmingsketel staat. Wanneer de verwarming al een beetje lekt voordat u vertrekt, wordt het alleen maar erger wanneer u weg bent. 

Zoek vóór uw vakantie een betrouwbare loodgieter in geval van nood

Zoek een betrouwbare loodgieter op bij u in de buurt en sla zijn nummer op in uw telefoon. Mocht er plotseling lekkage ontstaan, dan kunt u direct bellen (of iemand laten bellen) naar deze vakman. Het zal u maar gebeuren dat u geen of een slechte wifi-verbinding heeft op uw vakantiebestemming en u geen idee heeft wie u kunt inschakelen. 

Er is alsnog waterschade ontstaan. Wat nu?

Flinke storm boven Noord-Europa

In uw woning is waterschade door een lekkage ontstaan. Lekkage ontstaat vaak door een breuk of verstopping in de leiding. Of als gevolg van hevige regenval. Waterschade als gevolg van een lekkage, wordt gedekt via de opstalverzekering en de inboedelverzekering. De verzekeringsmaatschappij keert echter alleen uit wanneer de lekkage niet is ontstaan door eigen schuld of nalatigheid. Dus, wanneer u uw hoofdkraan niet dichtdraait tijdens uw (lange) vakantie of wanneer uw waterleidingen niet zijn onderhouden, kan het zijn dat u hier geen cent voor krijgt. 

Welke lekkageschade dekt de opstalverzekering?

De opstalverzekering dekt de schade voor de spullen die vastzitten in en aan uw huis. Leidingen, sanitair en centrale verwarming vallen hieronder. Woningeigenaren zijn verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Bij appartementen met een Vereniging van Eigenaren, wordt dit geregeld voor het gehele complex en hoeft u dit niet zelf te doen.

Mits u zelf geen schuld heeft aan de waterschade, dekt de opstalverzekering in de meeste gevallen:

  • Schade door een lekkage aan het dak, dakgoten of bovengrondse afvoerpijpen in uw woning. Reparatie aan het dak of dakgoot wordt niet vergoed.
  • Schade door lekkage van de centrale verwarming of waterleidingbuizen.
  • Schade door lekkage van de woning van uw buren (in het geval van een niet-vrijstaande woning. (Let op: dit geldt niet voor alle opstalverzekeringen. Wanneer uw opstalverzekering dit niet vergoedt, kunt u het verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van uw buren).

Welke lekkageschade dekt de inboedelverzekering?

De inboedelverzekering dekt de schade aan alle niet-vaststaande spullen. Hieronder valt bijvoorbeeld inbraak, brand- en bliksemschade, ontploffingsschade, stormschade en uiteraard waterschade.

Mits u zelf geen schuld heeft aan de waterschade, dekt de inboedelverzekering:

  • Schade aan spullen door lekkage van het dak, dakgoten of bovengrondse afvoerpijpen in uw woning.
  • Schade door lekkage van de centrale verwarming, waterleidingen en verwante installaties.
  • Schade door bevriezing van de centrale verwarming of waterleidingbuizen.
  • Schade ontstaan tijdens het opsporen van de lekkage, zoals het noodzakelijk breekwerk aan muren, vloeren en andere onderdelen van de woning.

Let op: het hangt per verzekering af wat er precies wordt gedekt. Bovenstaande zaken gelden voor de meeste polissen. Maar uw polis kan hier alsnog van afwijken. Bekijk daarom bij het afsluiten van een verzekering, wat er precies wordt gedekt. Zelf voor alle kosten opdraaien bij een lekkage aan uw woning nadat u net terug bent van vakantie, is uiteraard een nachtmerrie! 

Waterschade door hevige regenval

Loopt uw woning waterschade op door flinke regenval? Dan is het niet altijd vanzelfsprekend dat de verzekering dit dekt. Het is belangrijk om te weten waar het water precies vandaan kwam. Als het water via het dak of een dakgoot naar binnen is gelopen, keert de verzekering vaak wel uit. Maar is het vanaf de straat naar binnen gestroomd, dan is dit een ander verhaal. Het is te allen tijde belangrijk dat u uw gehele woning goed afsluit tegen regen wanneer u op vakantie gaat. 

Laat uw woning controleren en ga met een goed gevoel op reis!

30 seconden. Meer heeft een inbreker niet nodig

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.