Een water/water warmtepomp onttrekt warmte via een gesloten of een open bron aan de aardbodem. Met een water/water warmtepomp verwarmt u uw huis en tapwater op een duurzame manier. En op hele warme zomerdagen kan deze warmtepomp ook koelen.
Werking van de water/water warmtepomp
Een water/water warmtepomp werkt met een koudemiddel (dit is een speciale vloeistof) dat circuleert door een compressor, condensor, expansieventiel en een verdamper. Hierdoor wordt er warmte uit de bodem omgezet in bruikbare energie. En deze energie wordt vervolgens gebruikt voor het verwarmen van de woning en het opwarmen van tapwater voor de douche of keuken.
Altijd warmte in de aardbodem
Warmte onttrekken uit de bodem? Ook in de winter? Ja. Een water/water warmtepomp kan altijd warmte onttrekken uit de aardbodem. Bodemwarmte is net als zonne-energie, alleen dan opgeslagen in de bodem. Hoe feller de zon schijnt, hoe meer en dieper de warmte in de aardbodem wordt opgeslagen. Met de hete zomer van dit jaar is de aardbodem in de winter dus zeker warm genoeg om voldoende warmte te onttrekken.
Bodemwarmte zit tot wel 100 meter diep in de aardbodem. En zo'n 300 meter diep in het grondwater. In de herfst en winter is er - ook als de zomer niet zo warm was - voldoende warmte opgeslagen in de bodem om een huis tot de volgende zomer te verwarmen. En dit op een voordelige, comfortabele en zeer duurzame manier.
Water/water warmtepomp haalt zeer hoog rendement
Wanneer een water/water warmtepomp in de juiste omstandigheden functioneert, kan het rendement oplopen tot wel 600 procent. De water/water warmtepomp levert met 1 kW aan stroom zo'n 6 kW aan warmte. Een water/water warmtepomp is daarom een comfortabel en duurzaam alternatief voor de huidige cv-ketel. Het hoogste rendement haalt u uit een water/water warmtepomp door deze te combineren met vloerverwarming, wandverwarming of lage temperatuur radiatoren.
Warmte uit de bodem, grondwater of uit het dak
Een water/water warmtepomp kan een horizontale of verticale bodemcollector hebben. Wanneer dit niet mogelijk is, kan een verticale open bron met grondwater wél een mogelijkheid zijn. Een water/water warmtepomp kan naast het onttrekken van warmte uit de bodem of grondwater, ook warmte onttrekken uit een gevel- of dakcollector.
Horizontale bodemcollector (ondiepe bron)

Lees ook: Hoe werkt een warmtepomp? >>
Een warmtepomp is een maatwerkoplossing. Elke woning en situatie is verschillend. De manier hoe een water/water warmtepomp wordt geïnstalleerd dus ook. Eerst de horizontale bodemcollector. In dit geval wordt er warmte uit een gesloten bron gebruikt. Een horizontale bodemcollector bestaat uit een buizensysteem dat 80 cm tot 1 meter diep in de grond in de tuin wordt aangelegd.
De grootte van het buizensysteem hangt af van het benodigde vermogen de water/water warmtepomp. Maar ook de grondsoort heeft invloed. Meestal is er een behoorlijke grondoppervlakte nodig voor een horizontale bodemcollector. Dat betekent dat dit systeem niet geschikt is voor woningen met een kleine tuin. Groot voordeel van de horizontale bodemcollector is dat deze vrijwel geluidloos werkt en in de zomer energiezuinig de woning koelt.
Hoe werkt de horizontale bodemcollector?
De water/water warmtepomp pompt een vorstvrij mengsel van water en milieuvriendelijk glycol door het ondergrondse buizenstelsel. Hiermee transporteert het bodemwarmte naar de warmtepomp in de woning. In de binnenunit wordt deze warmte aan het watermengsel onttrokken en omgezet tot een comforabele temperatuur om de woning en het tapwater te verwarmen.
Verticale bodemcollector (diepe bron)
Een andere mogelijkheid is de gesloten verticale bodemcollector. Hiervoor worden er buizen zo'n 40 tot 160 meter diep in de grond aangebracht. Voor een verticale bodemcollector moeten één of meerdere grondboringen worden gedaan. Hiervoor is een gespecialiseerd boorbedrijf nodig. De diepte van de bron hangt af van het vermogen van de warmtepomp en de samenstelling van de bodem. Een voordeel van de verticale bodemcollector ten opzichte van de horizontale, is dat er een relatief kleine oppervlakte voor nodig is. Een grote tuin is dus niet nodig. Een verticale bodemcollector werkt net als de horizontale collector geluidloos én ook deze vorm kan koelen in de zomer.
Hoe werkt de verticale bodemcollector?
De werking van de water/water warmtepomp met een verticale bodemcollector werkt hetzelfde als het type met de horizontale bodemcollector. De water/water warmtepomp pompt glycol door de buizen van de bodemcollector. Dit onttrekt warmte uit bodem, waar een contstante temperatuur is. Deze warmte wordt vervolgens naar de binnenunit van de warmtepomp getransporteerd. In de binnenunit wordt deze warmte omgezet tot een comforabele temperatuur om de woning en het tapwater te verwarmen.
Lees ook: Hoe werkt een hybride warmtepomp? >>
Vind een warmtepomp-specialist via Thuiscomfort
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een water/water warmtepomp? Laat u altijd goed adviseren door een warmtepomp-specialist. Deze maakt een berekening speciaal voor uw woning, situatie en wensen en bekijkt de mogelijkheden hiervoor. Een water/water warmtepomp is niet voor elke woning geschikt. Soms past een ander type warmtepomp beter bij uw woning of situatie.
Direct contact met en specialist? Vind onze warmtepomp-specialisten hier >>