Isoleren verschillende woningtypes

Warme voeten dankzij geïsoleerd huis

Huis duurzamer verwarmen? Dat kan op verschillende manieren. Toch is de populaire warmtepomp voor veel 'oudere' woningen (nog) niet dé oplossing. Woningen die vóór 2005 zijn gebouwd moeten eerst goed tot zeer goed geïsoleerd worden voordat ze überhaupt van het gas af kunnen. Hoeveel een woning geïsoleerd moet worden hangt af van het woningtype. Lees hier hoe goed óf slecht uw woning geïsoleerd is. Van woningen uit 1900 tot nu.

Isoleren woning uit 1900 tot eind jaren '20

Heeft u een woning die vóór de jaren twintig is gebouwd? Dan is de kans groot dat u eerst hysterisch moet isoleren voor u een zuinig(er) energielabel krijgt. De huizen die aan het begin van de vorige eeuw zijn gebouwd, zijn meestal van metselwerk en hout.
De dragende muren zijn van steen, de vloeren vaak van steen of hout.

Er is een kruipruimte of souterrain aanwezig. De buitengevel heeft geen spouw, waardoor muren vaak vochtig worden. Ook is er een slechte luchtdichtheid in het pand die ontstaat door metselwerkvoegen van lagere kwaliteit en door het ontbreken van kierdichting tussen de gevel en kozijnen.

Ramen zijn enkel glas en hebben houten kozijnen. Veel woningen uit deze tijd zijn gebouwd op houten palen.

Het mogelijk dat uw woning (meerdere malen) gerenoveerd is in het verleden. Hoeveel u aan dit type woning moet isoleren hangt uiteraard ook van de renovatie(s) af. 

Kruipruimte

Begin met het isoleren van de kruipruimte met hardschuimplaten, isolatiedekens of polystereenplaten of korrels. De kruipruimte moet dan wel droog zijn en wellicht worden voorzien van een bodemafsluiting.

Vloer

Is er geen kruipruimte aanwezig? Dan is het misschien mogelijk om de gehele vloer op de begane grond te vervangen voor een isolerende vloer. Dit is vooral aan te raden als er al funderingsherstel noodzakelijk is. 

Ramen

Enkel glas kunt u vervangen wanneer de kozijnen sterk en de sponningen diep genoeg zijn. U kiest dan het beste voor HR++ of HR+++ glas. Zijn de kozijnen niet sterk genoeg? Dan kunt u overwegen de kozijnen te vervangen. 

Gevel

Isoleer de buitengevel (indien mogelijk) met isolatiedekens of hardschuimplaten.

Zolder

Gebruikt u de zolder niet? Dan kunt u de zoldervloer isoleren met 'beloopbare isolatie'. Dit is isolatiemateriaal waar u overheen kunt lopen. Daarnaast kunt u de ruimte tussen de houten balken vullen met isolatiemateriaal. 

Dak

Heeft u een betumen dakbedekking? Dan kunt u dit het beste van buiten af isoleren om condensvorming te voorkomen. Dakpannendaken isoleert u van binnenuit met isolatiedekens of hardschuimplaten. 

19e eeuwse woning

Isoleren woning jaren '30 en '40

De meeste woningen tussen 1930 en 1940 zijn al gebouwd met een spouwmuur. Dat is een tweede rij stenen achter de buitenwand. Ook hebben veel woningen uit de jaren dertig en veertig nog enkel glas. 

Spouwmuur

De spouwmuur kunt u (indien deze breed genoeg is) isoleren. Ze spuiten de spouwmuur dan vol met isolatiemateriaal. Dit hoeft niet veel te kosten.  

Ramen

Enkel glas kunt u vervangen voor dubbel, of nog beter: triple glas. Maar dit is alleen te doen als de kozijnen ook vervangen worden. Veel kozijnen in dit type woning zijn namelijk niet geschikt voor dikker glas. 

Dak

Het dak kunt u van binnenuit isoleren met hardschuimplaten of isolatiedekens.

Gevel

Is de spouwmuur te smal om isolatiemateriaal erin te spuiten? Dan kunt u de gevel isoleren met een nieuwe buitenwand. Dit is wel een zeer ingrijpende verandering, omdat uw huis daardoor van uiterlijk verandert. Het is wel een efficiënte manier om uw energieverbruik flink omlaag te brengen. Toch kan gevelisolatie beter op wijkniveau plaatsvinden, omdat het per woning erg prijzig is. In het Klimaatakkoord staat dat er dit jaar 500 miljoen euro wordt geïnvesteerd in het verduurzamen van 200.000 corporatiewoningen. Het kan dus zijn dat ook uw woning op termijn op wijkniveau wordt aangepakt. 

Isoleren woning vanaf 1950

Woningen vanaf de jaren vijftig woningen hebben standaard een spouwmuur. Het isoleren van de spouwmuren is dan ook vrij gemakkelijk. Net als in oudere woningen is het belangrijk om de vloer en het dak te isoleren. En enkele of dubbele glazen vervangen voor HR+++ glas
Daarnaast is het van belang ook te investeren in ventilatie van deze woningen. 
Goede ventilatie zorgt voor schone lucht in uw woning, maar is ook van groot belang als u op den duur wilt overstappen op een warmtepomp. 

Warmtepomp

Bent u benieuwd of een warmtepomp geschikt is voor uw woning? Stel dan eens uw cv-ketel af op maximaal 55 graden. Krijgt u uw woning daarmee op temperatuur? Dan is uw woning voldoende geïsoleerd voor een warmtepomp. 

Voor maximaal rendement kunt u speciale ventilatoren op uw bestaande radiatoren laten plaatsen. Deze zorgen voor betere en snellere verspreiding van warmte door uw huis.

twee-onder-een-kap-woning

Isoleren woning vanaf 1980

Woningen vanaf 1980 werden standaard opgeleverd met 2 centimeter isolatiemateriaal tussen de spouwmuren. Uiteindelijk is dit niet erg handig gebleken als je de woning nog beter wil isoleren. Het huidige isolatiemateriaal moet er namelijk eerst uitgehaald worden. En dat is niet makkelijk. 

Het dak en de vloer moeten bij de meeste van deze woningen ook geïsoleerd worden. Pas bij woningen vanaf 1992 is de vloer voldoende geïsoleerd. 

Op dit moment doet de Technische Universiteit Delft onderzoek naar betaalbare isolatie voor dit moeilijke woningtype. Niet om extreem goed te isoleren, maar genoeg om met lage temperatuur de woning warm te krijgen.

Isoleren woning vanaf 2005

Woningen die na 2005 zijn gebouwd zijn al aardig geïsoleerd. Deze woningen zijn ook al geschikt voor een warmtepomp of een warmtenet.
Heeft u een woning die na 2005 is gebouwd? Dan investeert u het beste in het opwekken van duurzame energie. Dat kunnen zonnepanelen zijn, maar ook een zonneboiler of een warmtepomp. De beste tijd om dit te doen is als u tóch al plannen hebt om te verbouwen. Gaat uw vloer eruit? Bekijk dan gelijk of vloerverwarming een optie is. Met vloerverwarming kunt u namelijk al op lage temperatuur verwarmen. En dat scheelt veel energie. 

Bronnen: Milieucentraal.nl, Energiebesparendoejenu.nl, De Volkskrant, Rotterdamenergiebesparing.nl

Meer weten over duurzaam wonen? Praat er over met onze specialisten!

Warmtepomp? Eerst 'hysterisch goed isoleren!'

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.