Wakkerliggende man in de slaapkamer

Bent u wel eens jaloers op mensen die hun hoofd maar op hun kussen hoeven te leggen om in slaap te vallen? Slaapgebrek kan een aantal lichamelijke oorzaken hebben. Maar ook de inrichting van uw slaapkamer kan een comfortabele nachtrust danig in de weg staan. Met een aantal ingrepen is uw slaapkamer er in elk geval klaar voor om gemakkelijk in slaap te vallen en ook ongestoord door te slapen tot de volgende morgen. 

Licht en donker in de slaapkamer

Zodra u op één oor ligt, moet het volledig donker zijn in uw slaapkamer. Verduisterende rolgordijnen kopen helpt daartegen, of plaats overgordijnen. Een LED-lichtspoor of spotjes gekoppeld aan een bewegingsmelder zorgen ervoor dat u ’s nachts veilig de badkamer kunt bereiken zonder uw partner te wekken of het grote licht aan te hoeven knippen. Een lichtwekker wekt u ’s morgens geleidelijk. Zodat u op een rustige, aangename manier aan de dag begint.

Hou het simpel

De slaapkamer is een plaats om te slapen. Niets anders! Verwijder zaken die afleiden of waar u onrustig van wordt. Dus geen televisie of tablets in deze ruimte. Wat wel kan: een radio of een ander geluidssysteem waarop u ontspannen muziek speelt als u naar bed gaat. Hou het ontwerp en de kleurstelling van muurverf, behang of vloerbedekking zo rustig en egaal mogelijk.

Gezonde atmosfeer

Een gezonde, zuivere lucht in de slaapkamer draagt ook bij aan een prettige nachtrust. Zet het raam open of kies voor een luchtzuiveringssysteem. Dat haalt kleine onzuiverheden uit de lucht en zorgt gelijktijdig voor een aangename temperatuur.

De nieuwste luchtzuiveringssystemen produceren nog maar zeer weinig geluid. En het hypnotiserende gezoem dát ze produceren kan u weer helpen om bij in te slapen.

Temperatuur

In een koude of juist warme slaapkamer is het lastig inslapen. Gebruik in de zomer een laken of een zomerdekbed en zet de ramen ’s nachts open (sluit ze overdag zodat de warmte buiten blijft). Denk ook na over de plaats van uw slaapkamer in uw woning. Warmte stijgt op, op zolder zal het om die reden vaak warmer zijn dan beneden. Ook een ventilator boven uw bed kan uitkomst bieden.

In de winter gebruikt u een winterdekbed of een elektrische deken om de ideale temperatuur te creëren.

Met een luchtzuiveringssysteem of airco heeft uw slaapkamer ‘s zomers én ‘s winters een aangename temperatuur.

Matras

Is uw matras meer dan 7 jaar oud? Dan is het wellicht zaak om eens uit te kijken naar een nieuw exemplaar. Want na die tijd bieden oude matrassen niet langer het gewenste comfort en de support aan uw rug. Een goede indicatie van hoeveel steun uw matras nog biedt, vormt het opstaan. Wordt u wakker met rugpijn en bent u nog steeds moe, wilt u zo snel mogelijk opstaan en bent u ’s nachts voortdurend aan het draaien? Denk dan eens na over de mogelijkheid van een nieuwe matras.

Beddengoed & kussens

Zorg voor allergievrije kussenslopen, lakens en dekbedhoezen. Kies een kussen dat u voldoende ondersteunt, gebruik eventueel meerdere kussens. 

Wilt u meer lezen? Bezoek ook de slaapkamer van ons demohuis