Laagje voor laagje, steen voor steen, wordt momenteel gebouwd aan de eerste 3D-geprinte woning van ons land. Het drie dimensionaal (3D) geprinte grachtenpand verrijst op het voormalige Shell-terrein in Amsterdam-Noord, waar meer creatieve initiatieven een plek hebben gevonden. Onder anderen de Amerikaanse president Obama bracht al een bezoek aan het project.
Building Byte, speciale steen voor 3D-geprinte huizen
3D-printen is een techniek in ontwikkeling. Er zijn verschillende methoden om huizen te ‘printen’. Een ervan is ontwikkeld in opdracht van het Keramisch Centrum in Den Bosch: de baksteen van Building Bytes. De ‘steen’ van vloeibare, snelhardende klei wordt in strengen van 2 mm dikte gemaakt door een 3D-printer. Het resultaat, de Building Byte, heeft de afmetingen van een baksteen en kan in alle mogelijke vormen worden geproduceerd.

Landscape House: geen pixels, maar voxels
Het Nederlandse grachtenpand is niet het enige project dat in de race is voor de titel ‘eerste 3D-geprinte woning’. In Belwell, Ierland verrijst een woning in de vorm van het oneindig-teken (een 8 op zijn kant). Dit Landscape House wordt gemaakt met behulp van de Italiaanse D-Shape printer, de grootste 3-D printer ter wereld. In plaats van pixels maakt deze printer gebruik van voxels, kubusjes van 5 millimeter die samen muren, vloeren, trappen vormen. Alleen de ramen van de woning zijn niet 3D-geprint, maar van glas gemaakt. De Nederlandse architect Janjaap Ruijssenaars tekende voor het revolutionaire ontwerp.
Mijn eigen 3D-geprinte huis
Een complete 3D-woning laten printen is nu nog niet aan de orde. De genoemde projecten zijn nog in aanbouw en de kosten die ermee gemoeid zijn, lopen in de miljoenen euro’s. Toch kan 3D-printen in de nabije toekomst interessante mogelijkheden bieden voor woningbezitters. Denk aan de productie van designlampen of -meubels, aan het vervangen van onderdelen die niet langer verkrijgbaar zijn of aan het maken van speciale, niet-standaard aanpassingen aan woningen.