Als de kinderen te ver weg wonen om voor hun ouders te zorgen

Bellende mevrouw op een rode stoel

Kinderen groeien op en vliegen uit. Het is een heel normaal gegeven in de huidige economie. Maar wat als zij zo ver weg wonen dat ze niet of nauwelijks een rol kunnen spelen in uw zorg of bij noodsituaties? 

Oudere dorpsbewoners op zichzelf aangewezen

Het was begin januari 2015 in het nieuws: oudere dorpsbewoners zijn vaak op zichzelf aangewezen. Hun sociale netwerk is klein of zelfs helemaal niet aanwezig. Dat de kinderen van dorpsbewoners in groten getale naar de stad trekken, speelt daarbij natuurlijk ook een rol.

Was het vroeger nog heel gewoon dat kinderen hun ouders verzorgen of ze zelfs in huis nemen. Tegenwoordig moet je als senior veel vaker zelf zorg organiseren, waarbij de kinderen, op afstand, kunnen meedenken en meebeslissen.

Beeldbellen met Skype

Als de kinderen niet om de hoek wonen, of zelfs in het buitenland, is het extra belangrijk om elkaar regelmatig te ‘zien’. Programma’s als Skype zijn daar uitstekend geschikt voor. Verbinding is zo gemaakt, zeker op de tablet en om de kosten hoeft u zich geen zorgen te maken. U kunt rustig urenlang met elkaar kletsen zonder dat het wat kost.

Vraag de kinderen uw zaken online te regelen

Dat de kinderen verder weg wonen, betekent niet dat ze helemaal niets voor u kunnen betekenen. Een groot aantal zaken kan telefonisch of online geregeld worden:

  • Kleding kopen
  • Afspraken maken, met de kapper of met een arts
  • Een klusser inschakelen
  • Vakanties boeken
  • Een seniorentaxi regelen
  • Bankzaken regelen
  • Instellingen voor internet aanpassen, zoals het aan- of uitzetten van een online antwoordapparaat
  • Computerproblemen oplossen met het programma TeamViewer
  • Eten bestellen

Huur zelf hulp in

Als de kinderen niet in de buurt wonen of weinig tijd hebben, of als u bepaalde (medische) zaken liever niet met hen regelt, is het tevens mogelijk een vertrouweling of casemanager in te schakelen. Dit kan iemand zijn die u vertrouwt of een betaalde professional die getraind is om u bij te staan. Nodig zo iemand uit bij ‘moeilijke’ gesprekken, waarin u zich gesteund wilt voelen, zoals met een arts of de gemeente.

Als de berg niet naar Mozes komt…

Om de kinderen in hun drukke bestaan te stimuleren tijd vrij te maken voor hun ouder(s), kunt u hen voorstellen de benzine te vergoeden of de rekening van het lunchcafé of pannenkoekenrestaurant te betalen. Zorg ook dat u efficiënt gebruikmaakt van de spaarzame momenten dat zij u bezoeken, door vooraf te bedenken wat u wilt bespreken of welke kleine reparatie u door hen wilt laten uitvoeren.

Maar u kunt het ook omkeren. Als zij niet naar u komen, reist u gewoon naar hun af. Reizen met de seniorentaxi of met het OV kan in veel gevallen met korting, als u bijvoorbeeld buiten de spits rijdt of gebruikmaakt van speciale regelingen voor 65+-ers.

Deel uw afspraken in een online agenda

Met online agenda’s is het tegenwoordig mogelijk om de kinderen inzage te geven in uw afspraken. Op die manier verliest u elkaar minder snel uit het oog en weten ze wanneer het voor u belangrijk is om te bellen, bijvoorbeeld aan de vooravond van een medische ingreep.

Let wel op wat u deelt en wat niet. Een internetdate of een afspraak bij de plastisch chirurg wilt u misschien liever voor uzelf houden.

Technische hulpmiddelen

Gelukkig is er technische steeds meer mogelijk. Valdetectie zorgt ervoor dat mantelzorgers worden gewaarschuwd zodra u valt en op de grond blijft liggen. Kinderen kunnen via hun mobiele telefoon op afstand meekijken wie er bij u voor de deur staat en eventueel opendoen. Als de centrale verwarming uitvalt kan de monteur op afstand meekijken en eventueel een instelling veranderen, waardoor de kachel wel weer brandt. En als er een probleem is, schakelt u met een persoonsalarm snel hulp in.

Mantelzorgwoning in de tuin

Beschikt uw woning of de woning van de kinderen over voldoende ruimte in de tuin, dan is een mantelzorgwoning misschien een optie. In een zelfstandige unit woont u comfortabel met uw eigen woonkamer, badkamer en keuken, in de veilige wetenschap dat hulp nooit ver weg is.

Vrijheid, blijheid

Eén voordeel hebben op afstand wonende kinderen in elk geval wel: uw zelfstandigheid is gegarandeerd. Er is niemand die onverwacht binnenvalt voor een warme prak of met een baal vuile was. U hoeft niet op elke verjaardag op te draven of wekelijks op te passen. En elk moment samen voelt als een cadeautje. Die quality time samen is te waardevol voor gemopper op elkaar en saai wordt het nooit. Er is altijd wel een verhaal te vertellen dat de ander nog níet heeft gehoord.

Aanmelden nieuwsbrief

Beveiligingscamera tegen de muur gemonteerd houdt de ruimte in de gaten

Laat u inspireren!

Alles voor comfort, veiligheid en toegankelijkheid in huis