Deze week presenteert het kabinet de nieuwe verdeelsleutel voor de opvang van vluchtelingen. Diverse mensen hebben al aangeboden mensen in hun eigen huis op te vangen. Wat zijn de mogelijkheden hiervoor en wat vraagt dit van uw woning?
‘Kan ik iemand in huis nemen?’
Een logische gedachte voor veel Nederlandse families die graag als gastgezin hun huis willen openstellen. John van Tilburg, directeur van de Groningse vluchtelingenorganisatie INLIA raadt mensen die bereid zijn vluchtelingen op te vangen als gastgezin aan zich van te voren goed te laten inlichten. In het Dagblad van het Noorden zegt hij hierover: ,,Er is veel stof om over na te denken. Je levert je privacy in, er is een groot cultuurverschil en je spreekt elkaars taal niet. Van te voren moet je goed nadenken over hoe lang je bereid bent iemand in huis te houden en hoe je het gaat aanpakken.''
Opvang van vluchtelingen in huis, zo waarschuwen ook VluchtelingenWerk Nederland en Centraal Orgaan opvang asielzoekers, is niet direct de oplossing. Mensen hebben vaker wel dan niet traumatische ervaringen doorstaan, dat vraagt ook om ervaren hulp en opvang. Daarbij is er snel veel woonruimte nodig. Woonruimte die geschikt is voor meer dan tien mensen komt pas in aanmerking.
We hebben toch genoeg leegstaande gebouwen?
VluchtelingenWerk Nederland wijst op de vele kantoorpanden en bejaardentehuizen die nu leegstaan. Grote ruimtes die gemeentes tijdelijk een nuttige bestemming kunnen geven als ze daar vluchtelingen onderbrengen. De eerste initiatieven worden nu al georganiseerd in Amsterdam en Nijmegen.
En daarna dan?
Het gaat nu om een tijdelijke vorm van opvang, zodat de asielzoekerscentra minder vol komen te zitten. Ook voor een meer permanente huisvesting worden genoeg plannen gemaakt. Zo vond D66 Amsterdam inspiratie in een Deens woonmodel waarin studenten, (ex-)gedetineerden, vluchtelingen en ouderen samenwonen.