Een laadpaal die 'meedenkt' met jouw energieverbruik?

Sommige laadpalen hebben de optie Dynamic Load Balancing

We rijden steeds vaker elektrisch. Daardoor zie je ook het aantal laadpalen op straat en aan de muren van woningen stijgen. Een eigen laadpaal betekent echter wel méér stroomverbruik in huis. Daarom is het van groot belang om bij het aanschaffen van een laadpaal heel goed na te denken over welke laadpaal het beste past bij jouw situatie. Wat moet hij kunnen naast laden?

Thuis draaien talloze elektrische apparaten. Het komt weleens voor dat er veel apparaten tegelijk aanstaan, zoals de tv, vaatwasser, wasmachine en droger. En je auto hangt ondertussen óók nog aan de laadpaal. Zodra je dan een pizza in de elektrische oven schuift, valt de stroom plots uit. Dit komt omdat het stroomnetwerk in je huis overbelast raakt.  

Om overbelasting in je woning te voorkomen is een laadpaal met de functie 'Load Balancing' de perfecte oplossing. 

Load Balancing of meterkast verzwaren?

Wanneer je een laadpaal thuis aanschaft moet er gekeken worden of je meterkast voldoende is afgesteld op een grotere belasting van het stroomnetwerk. Er komt namelijk een extra elektrisch 'apparaat' bij: je auto. Vaak moet de meterkast verzwaard worden om de belasting aan te kunnen. 

Het verzwaren van de meterkast kan door meer ampères te plaatsen in de 1-fase aansluiting (230V) of door een 3-fase aansluiting (400V) aan te leggen. Het nadeel hiervan is dat je energierekening duurder wordt. Daarnaast betaal je extra kosten voor het verzwaren van de meterkast aan je installateur. 

Statisch of Dynamic Load Balancing

Een andere optie is om te kiezen voor een slimme laadpaal met de functie Load Balancing. Deze functie zorgt ervoor dat er geen overbelasting op het stroomnetwerk ontstaat. Ondanks dat je meterkast niet verzwaard is. 

Load Balancing kan op twee manieren: statisch óf dynamisch. Eigenlijk is Load Balancing niets anders dan de techniek om stroom te verdelen over het netwerk om overbelasting te voorkomen.

Bij Statisch Load Balancing stelt de installateur het maximaal vermogen in voor de beschikbare laadpunten. Dit doet hij door het verbruik van de laadpaal af te stemmen op de capaciteit van het stroomnetwerk.

Bij Dynamic Load Balancing wordt er automatisch gemeten hoeveel stroom alle afzonderlijke apparaten in je huis verbruiken. Wordt er veel stroom verbruikt, dan zorgt Dynamic Load Balancing ervoor dat je laadpaal tijdelijk minder stroom gebruikt om de auto op te laden. Het opladen gaat dan iets langzamer of wordt even helemaal stopgezet. Zodra er minder stroom wordt gebruikt (bijvoorbeeld ’s nachts), gebruikt de laadpaal meer stroom en laadt je auto juist weer sneller op.

Hoe werkt Dynamic Load Balancing?

Een laadpaal met de functie Dynamic Load Balancing meet elke seconde de belasting van het stroomnetwerk in je huis en stemt daar de laadsnelheid van de laadpaal op af. Andere apparaten thuis krijgen voorrang tijdens het opladen van de auto. Zo maak je optimaal gebruik van de beschikbare stroom en laadt je elektrische auto efficiënt op zónder risico op overbelasting.

Dynamic Load Balancing: wat zijn de voordelen?

  • Er is geen sprake meer van overbelasting van het stroomnetwerk in huis
  • De meterkast hoeft niet verzwaard te worden
  • De laadtijd van de auto is korter omdat Dynamic Load Balancing ervoor zorgt dat de laadpaal altijd het maximale vermogen gebruikt (zodra dat kan) om de auto op te laden
  • Dynamic Load Balancing is ideaal voor het laden van twee auto’s tegelijk. En sommige slimme laadpalen hebben zelfs de functie waarin je kunt aangeven welke auto het snelt moet worden opgeladen

Mogelijkheden slimme laadpaal met Dynamic Load Balancing functie

De combinatie van een slimme laadpaal en Dynamic Load Balancing geeft inzicht in het laden van de auto(‘s). Maar vaak is het ook mogelijk om:

  • de belasting op het stroomnetwerk in te zien
  • precies te zien wat de laadpaal verbruikt én wat de rest van de apparaten verbruiken
  • in te zien wat de (eventuele) zonnepanelen opwekken en wat de laadpaal daarvan verbruikt
  • de laadpaal aan te sturen. Bijvoorbeeld om in te stellen welke auto meer prioriteit krijgt bij het opladen 

De juiste laadpaal voor jouw situatie

Er zijn veel verschillende slimme laadpalen op de markt. Het is dan ook verstandig om goed met een specialist te overleggen wat jij nodig hebt en wat er past bij jouw huishouden en verbruik. Hou in ieder geval in je achterhoofd dat het verzwaren van de meterkast niet altijd nodig is bij aanschaf van een laadpunt. 

Wat is een slimme laadpaal?