Sfeervol genieten in uw eigen wijnkelder

Assortiment wijn in een wijnkelder

Bent u een wijnliefhebber? Dan wilt u uw verzameling natuurlijk niet zomaar in een keukenkast bewaren, of in de koelkast, maar in uw eigen, perfect geconditioneerde wijnopslag. Want een Château La Fleur Saint-Emilion, Grand Cru 2011 of een Bâtard Montrachet, Grand Cru Le Domaine Leflaive 2010 verdienen het om met aandacht behandeld te worden. 

Wijnkelder: de perfecte omstandigheden om wijn te bewaren

De meest ideale omstandigheden voor uw wijnverzameling creëert u onder de grond. Hier kunt u temperatuur, verlichting en luchtvochtigheid te allen tijd zo instellen dat de wijn niet te snel rijpt en aan smaak en karakter inboet. Een ander voordeel van een wijnkelder, is dat u wijn hier trillingsvrij kunt opslaan en dat dit de perfecte plek is om een fles open te trekken. Alleen of in goed gezelschap.

Voer het concept in alle facetten door

Biedt uw wijnkelder voldoende ruimte? Plaats dan een wijnbar of een bistrotafel met stoelen en ontvang uw vrienden en familie hier op sfeervolle wijze. Denk voor de overige aankleding van uw wijnkelder vooral aan het gehele plaatje.

Herberginterieur

Wilt u de sfeer neerzetten van een oude herberg? Gebruik dan houten vloer- en wanddelen en bezoek rommelmarkten voor overige attributen, zoals een omgekeerd wijnvat als tafel ter decoratie en natuurlijk karakteristieke, houten wijnrekken aan de muur.

Italiaanse stijl

Bent u een liefhebber van Italiaanse wijnen? Houd dan een Romeins plein in uw gedachten bij de aankleding van uw wijnkelder. Gebruik mozaïektegels voor de wanden, plaats een marmeren beeld op een voetstuk, maak ronde bogen aan de bovenzijde van uw deurpost en plaats als klapstuk een muurfontein.

Strak en modern

Een moderne wijnkelder kan natuurlijk ook. Bied toegang tot het ondergrondse walhalla door middel van een glazen toegangsdeur. Kies voor moderne, energiezuinige LED-verlichting. En plaats metalen wijnrekken.

Welke sfeer u ook wilt neerzetten: voor een optimaal effect is het van belang om deze tot in de kleinste details door te voeren. Van de vloerbekleding tot en met de verlichting. En van de kurkentrekker tot en met de glazen.

Wijnklimaatkast

Niet iedereen heeft natuurlijk de ruimte voor een wijnkelder. Gelukkig zijn er andere manieren om wijn onder ideale omstandigheden op te slaan. Wijnklimaatkasten zijn speciaal met dit doel voor ogen ontworpen. De kasten zijn meestal voorzien van dubbel glas en een anti-trillingsysteem. Natuurlijk worden de temperatuur en de luchtvochtigheid erin gecontroleerd, onafhankelijk van de omstandigheden in de rest van uw huis. Het verdient de voorkeur om de wijnklimaatkast alsnog zo te plaatsen dat deze niet in de zon staat of in een omgeving waar veelvuldig gelopen wordt door u of uw huisgenoten. Op zolder of in de bijkeuken is een logische plaats.

Rookkamer of humidor

Houdt u van een sigaar op z’n tijd? Ook deze liefhebberij vraagt om specifieke klimaatsomstandigheden. Zo moet de luchtvochtigheid voor Nederlandse sigaren 40% bedragen of 70% voor Cubaanse sigaren. Een humidor bevat sponshouders of een automatische luchtbevochtigingsinstallatie en een hygrometer, en zorgt ervoor dat uw sigaren niet uitdrogen. De kleinste humidors hebben het formaat van een kist, maar er zijn er ook in het formaat van een kamer. Meestal worden ze uitgevoerd in cederhout of mahoniehout. 

Aanmelden nieuwsbrief

Thema's