Per 1 juli 2017 wordt de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) aangepast. Het budget voor de gehele regeling wordt verhoogd. Tegelijkertijd wordt de regeling naast consumenten voortaan ook opengesteld voor overheden. De subsidie voor warmtepompen wordt vanaf die datum afgestemd op de capaciteit van de pomp.
90 miljoen euro, in plaats van de huidige 70 miljoen euro. Dat bedrag is in 2017 beschikbaar voor de ISDE-regeling. Naast consumenten kunnen vanaf 1 juli ook gemeenten en bijvoorbeeld provincies aanspraak maken op de regeling, in hun rol als eigenaar of huurder van onroerend goed.
Staffelregeling voor subsidie warmtepompen
Voor consumenten heeft de aangepaste regeling vooral gevolgen op het gebied van warmtepompen. Keerde de ISDE voorheen voor zwaardere warmtepompen (3,5-10 kW) méér subsidie uit dan voor warmtepompen met een lichtere capaciteit (tot 3,5 kW), voortaan is er nog maar een regeling. Het bedrag voor een lucht-waterwarmtepomp met een thermisch vermogen tot en met 1 kW bedraagt 1.100 euro. Voor elke kW thermisch vermogen dat de warmtepomp extra levert, komt hier 100 euro subsidie bij. Op deze manier wil de overheid voorkomen dat mensen een ‘zwaardere’ warmtepomp aanschaffen dan nodig voor hun woning, puur om meer subsidie in de wacht te slepen.
Reactie Uneto-VNI
Op BNR Businessradio reageerde Voorzitter Doekle Terpstra van UNETO-VNI op het nieuws van de aangepaste regeling: ‘Heel erg jammer dat dit gebeurt. Het heeft vooral te maken met de korte termijn waarop dit gebeurt. Het doet een beetje denken aan wat er is gebeurd met de btw-tarieven op auto’s vorig jaar. Daar heb je gezien dat de overheid de stekkerauto heeft gestimuleerd, maar vervolgens is de markt ingezakt omdat de subsidie is gestopt. Dat zie je hier nu ook gebeuren’, stelt hij.
Terpstra zal namens UNETO-VNI zo snel mogelijk een beroep doen op het ministerie van Economische Zaken om het besluit terug te draaien.
Update 23 januari 2018
Via Warmtepomp-weetjes: de complete lijst van warmtepompen en het nieuwe subsidiebedrag per 1 juli 2017 kunt u downloaden als PFD-bestand van de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (helemaal onderaan de pagina).