Verhuizen? Geen denken aan.

Echtpaar zit gezellig te praten op de bank.

U bent gesteld op uw huis. U woont er al meer dan 25 jaar, heeft geen zin in de rompslomp die verhuizen heet en bovendien is het voor u financieel niet haalbaar om van woning te wisselen. Klinkt dit bekend in de oren? Het zijn de belangrijkste redenen voor senioren om thuis te blijven wonen.

Senioren hebben grote voorkeur om thuis te blijven wonen

Woonadviesbureau Companen onderzocht onder 383 65-plussers de overwegingen om wel of niet te verhuizen. De conclusie: 7 op de 10 senioren willen helemaal niet verhuizen binnen nu en vijf jaar. De helft wil pas nadenken over een verhuizing op het moment dat er iemand in huis (zijzelf of partner) hulpbehoevend wordt. Dat betekent dat de andere helft van de ondervraagden zelfs dan thuis wilt blijven wonen. 

Vrienden en familie om de hoek

Senioren zijn volgens het onderzoek ook erg tevreden over de buurt waarin ze wonen. Vrienden en familie zijn vlakbij, centrum en natuur zijn goed bereikbaar. Met seniorenwoningen en verzorgingstehuizen verbetert dit niet vanzelfsprekend.

Liever huis aanpassen

De woning aanpassen naar de veranderende behoeften wordt zeker overwogen door senioren. Hoewel ze zeggen dat ze grote veranderingen zoals een traplift of verbreding van de deurposten liever niet doen, zijn ze wel erg trots op hoe ze door de jaren heen hun huis hebben ingericht op het langer thuis wonen.