Ziekenhuiszorg in uw luie stoel thuis? Dat kan!

Seniore vrouw krijgt ziekenhuiszorg in eigen huis

Waarom naar het ziekenhuis als u ook thuis behandeld kunt worden? In uw vertrouwde omgeving, omringd door uw geliefden. Dit is al mogelijk. Een aantal ziekenhuisbehandelingen wordt steeds vaker thuis aangeboden.

Schatting: over 10 jaar 46 procent van de ziekenhuiszorg thuis

Behandelingen thuis zijn nog geen gemeengoed, maar uit onderzoek van Gupta Strategists, een adviesbureau voor de zorg, blijkt dat over tien jaar 46 procent van de ziekenhuiszorg gewoon thuis kan. Volgens het adviesbureau is dat goed nieuws voor de patiënt, want zorg thuis betekent ook dat het normale leven sneller kan worden opgepakt.

Thuisbehandelingen vooral wennen voor artsen

Artsen moeten wellicht het meest wennen aan de thuisbehandelingen, denkt Gupta Strategists. Het één-op-één contact tussen patiënt en arts verdwijnt namelijk grotendeels door deze nieuwe vorm van behandelen. Patiëntenfederatie Nederland is positief. Zij vinden dat als je goed kunt uitleggen dat mensen thuis beter genezen, weinig mensen nog voor een ziekenhuisbehandeling kiezen. Toch is het belangrijk dat zorgverzekeraars mensen niet gaan dwingen om thuis behandelingen te doen, alleen maar omdat het goedkoper is. Uiteindelijk moet de patiënt het laatste woord hierover hebben, vindt de federatie.

Lopende experimenten met ziekenhuiszorg aan huis

Er zijn verschillende experimenten aan de gang met ziekenhuiszorg aan huis. Zo biedt het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis sinds kort immuuntherapie voor kankerpatiënten aan huis. Deze patiënten worden gewoon in hun eigen huis door een speciaal opgeleide verpleegkundige geholpen. 

Waarom reizen als het ook thuis kan?

Nederland is wereldwijd het tweede land waar immuuntherapie thuis wordt gegeven. Alleen Australië loopt op ons voor. Thuisbehandeling heeft veel voordelen voor patiënten. Ten eerste hoeven ze niet meer heen en weer te reizen naar het ziekenhuis. Het Antoni van Leeuwenhoek behandelt kankerpatiënten door heel het land. Sommigen moeten dan ook van ver komen.

Daarnaast kan de patiënt in zijn eigen vertrouwde omgeving blijven, gewoon op de bank of in bed met een krantje en een kopje koffie. Voor een behandeling die nog geen uur duurt, is dat een grote winst.

Patiënten positief over thuisbehandeling

Immuuntherapie is niet de eerste behandeling die thuis kan worden uitgevoerd. Het Erasmus MC deed in 2015 al een proef met chemotherapie aan huis. Dit project loopt nog steeds, zegt een woordvoerder. Patiënten hadden in het begin hun twijfels over de veiligheid, maar nu zijn ze volgens het ziekenhuis heel positief.

Hospital at Home biedt ziekenhuiszorg voor kwetsbare ouderen thuis

Naast de zware ziekenhuisbehandelingen die het Antoni van Leeuwenhoek en het Erasmus MC bij patiënten thuis uitvoeren, bestaat in Groningen een zorgprogramma voor iets 'lichtere' ziekenhuiszorg aan huis. Hospital at Home bestaat al sinds 2014 en is een zorgprogramma dat zich richt op ziekenhuiszorg bij (vooral) kwetsbare ouderen thuis. Dit gaat bijvoorbeeld om bloedtransfusies, antibiotica- en zuurstoftoediening. Het idee van Hospital at Home werd dertig jaar geleden al bedacht door de Amerikaanse geriater Bruce Leff. De centrale gedachte was: zorg die kwetsbare patiënten in het ziekenhuis krijgen, kan in veel gevallen beter thuis worden geleverd. Dit in verband met infectiegevaar en valrisico’s die een oudere heeft wanneer hij vaak naar het ziekenhuis moet.

Een nieuwe werkelijkheid

Veel oudere patiënten willen helemaal niet in het ziekenhuis worden opgenomen. “Als ze acuut ziek worden is er vaak alleen maar de keuze tussen thuis of niet thuis verblijven. In feite betekent niet-thuis een acute ziekenhuisopname met vaak een periode aansterken in een verzorgings- of verpleeghuis. De behandeling in het ziekenhuis geeft uiteraard veel mogelijkheden, maar voor de kwetsbaarste ouderen kan een ziekenhuisverblijf van 8 tot 10 dagen ook vaak leiden tot een verlies van kracht, ondervoeding, vallen en nieuwe (ziekenhuis)infecties. Om meer recht te doen aan de wens van oudere patiënten willen we een nieuwe werkelijkheid creëren en ziekenhuiszorg thuis mogelijk maken”, meldt Hospital at Home op haar website. Uiteraard blijft de patiënt centraal staan en beslist hij zelf of hij thuis of in het ziekenhuis behandeld wordt. 

Voordelen behandeling thuis

  • Geen lange reistijden meer naar het ziekenhuis (voor soms erg korte behandelingen).
  • Veel mensen genezen thuis in hun vertrouwde omgeving beter. Dit komt omdat ze beter slapen in hun eigen bed en zelf hun eten kunnen kiezen. Daarnaast kan het zijn dat een ziekenhuisomgeving je ook eerder met de neus op de feiten drukt. Thuis ben je minder met je ziekte bezig. 
  • Thuis loopt een patiënt minder snel een ziekenhuisbacterie op.

Voordelen behandeling ziekenhuis

  • Wanneer er iets gebeurt, is de arts sneller ter plaatse.
  • Er wordt minder gevraagd van familieleden. In het ziekenhuis nemen verpleegkundigen dat over, in tegenstelling tot thuis. 
  • Het is misschien een geruststellende gedachte dat er artsen in hetzelfde gebouw rondlopen.
Praat mee over ziekenhuiszorg aan huis

Thema's

mevrouw-looprek-thuis