Doe G.O.E.D. bij dementie

Mevrouw met dementie vraagt de weg

De meeste Nederlanders weten niet hoe ze iemand met dementie kunnen herkennen of helpen. Dat blijkt uit een onlangs gehouden enquête. Een op de vijf mensen krijgt in zijn of haar leven een vorm van dementie. Omgaan met deze patiënten blijkt voor velen nog een lastige zaak. Maar er is hulp!

De tekenen van dementie zijn divers

Vergeetachtigheid, niet uit je woorden kunnen komen, zaken niet goed horen of zien. De tekenen van dementie zijn divers. Dat niet iedereen dit direct herkent of er adequaat op inspeelt, blijkt uit een video waarin op straat gefilmd is met een verborgen camera.

Verborgen camera filmt dementiepatiënt met vraag

Doe G.O.E.D.

Om mensen bewust te maken van de tekenen van dementie en handvatten te bieden voor het omgaan met dementiepatiënten is er een speciale website in het leven geroepen. Daarin wordt onder andere de G.O.E.D-methode toegelicht. Dit staat voor:

  • Geruststellen: praat op kalme toon en praat mee. Spreek niet tegen.
  • Oogcontact maken: maak oogcontact en kijk steeds of u begrepen wordt.
  • Even meedenken: leef mee met de ideeën en wensen. Vraag waar de persoon heen wil of wat hij wil doen en help hem de goede kant uit.
  • Dankjewel: bedankt dat u helpt om Nederland dementievriendelijker te maken!

Door iemand op deze manier te benaderen voelt deze zich begrepen, wordt hij of zij rustiger en kunt u vaak tot een goede oplossing komen.

Thema's

Veilig en zelfstandig thuis wone met dementie

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief